Ericsson tonar ner sårbarhet i 4G

2012-11-16 15:48  

Amerikanska forskare har i dagarna rapporterat att 4G-nät med tekniken LTE är känsliga för attacker med störsändare. Ericsson tonar dock ner riskerna.

Det är forskare vid Virginias tekniska högskola, Virginia Tech, som på uppdrag av USA:s telemyndighet NTIA undersökt möjligheterna att störa ut LTE-nät med störsändare.

Forskarna konstaterar att det finns effektiva möjligheter som bland annat går ut på att störa en liten del av signaleringen som hanterar synkronisering.

Enligt Technology Review anser forskarna att den här sårbarheten är större i LTE-nät än i 2g- och 3g-nät.

Detta sägs dock inte uttryckligen i forskarnas rapport till NTIA.

Ericsson tonar också ner störkänsligheten hos LTE. Bland annat underkänner Ericsson argumentet att störkänsligheten skulle vara större i LTE för att synkroniseringen sköts av en liten del av hela signalen.

"Det är inte möjligt dra slutsatser om störningstålighet med en enkel bandbreddsanalys av olika kanaler. Och som forskarna påpekar i sin skrivelse till NTIA kan störningståligheten förbättras genom olika konfigurationer och implementeringar av befintliga standarder. (...) Mindre skillnader mellan olika typer av nät kan finnas men de har mindre betydelse än den allmänna sårbarheten för störningar [i mobilnät]", skriver Ericsson i en kommentar till Ny Teknik.

Virginia Techs undersökning var ett svar på NTIA:s önskemål om kommentarer till ett planerat bredbandsnät för blåljusmyndigheter i USA – Public Safety Nationwide Interoperable Broadband Network – med LTE som den föreslagna tekniken.

Samtliga remissvar på NTIA:s förfrågan finns här.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt