Ericsson starkt trots corona – tar marknadsandelar

2020-07-17 08:30  
Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Ericsson klår förväntningarna rejält och visar i kvartalsrapporten att bolaget går stärkt ur coronakrisen. Pandemin sätter krokben för försäljningen och efterfrågan på vissa marknader, men telekomjätten tar ändå marknadsandelar.

Katastrofsiffrorna har avlöst varandra under våren när det handlar om allt från handel till industri och arbetslöshet. Men inom telekomvärlden får pandemin inte speciellt stor påverkan.

– Vi har en bra motståndskraft mot pandemin. Det är en hemsk omvärld där många påverkas negativt men samtidigt är behovet av uppkoppling väldigt stort, säger Ericssons vd Börje Ekholm.

Åtta av tio anställda arbetar hemifrån, men inte heller det har försvårat speciellt mycket.

– Det har haft väldigt liten påverkan, vår leveransmaskin har fungerat väldigt bra. Resebegränsningarna har dock gjort det lite komplicerat och gjort att vi tappat lite försäljning, säger Börje Ekholm.

Läs mer: Deras ”undervattens-wifi” kommunicerar med lasrar

Ökad vinst

Rörelsevinsten steg till 3,9 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 3,7 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Rensat för engångsposter steg vinsten med 18 procent.

Intäkterna för telekomjätten uppgick till 55,6 miljarder kronor, jämfört med 54,8 miljarder kronor ett år tidigare. Lönsamheten, mätt som bruttomarginal, steg också, från 36,6 procent till 37,6 procent. Ericsson står fast vid de långsiktiga målen för 2020 och 2022.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 3,36 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning. För intäkterna var snittprognosen 55,3 miljarder kronor.

– I vissa länder – Latinamerika, delar av Afrika och Asien – ser vi en lite svagare efterfrågan på grund av den ekonomiska osäkerheten. Samtidigt accelererar 5g-utbyggnaden i många länder, framför allt i Nordostasien, säger Börje Ekholm, och nämner Kina, Japan och Sydkorea som exempel.

– På totalen är det en balanserad bild. Det viktiga är att vi vinner marknadsandelar, och vi ser väldigt optimistiskt på framtiden.

Läs mer: 6g redan 2028 om Samsung får bestämma

"Ingen framför"

Ericsson har nu 99 5g-kontrakt i hela världen, enligt vd:n. Utbyggnaden av nästa generations mobilnät har varit en politiskt het potatis, och blivit en del av den frostiga relationen mellan USA och Kina genom Ericssons kinesiska konkurrent Huawei. På frågan om hur orolig han är av en ökad politisering av 5g-frågan är Ericssonchefen diplomatisk.

– Det är alltid oroande. Men jag brukar säga att politik är för andra, vi fokuserar på kunden och att lösa dennes problem.

Ericsson satsar stort på Kina och har under kvartalet stärkt sin position där, till priset av lägre vinstmarginaler.

– Vi ser en acceleration av 5g-utbyggnaden i Kina. Orosmolnet är Europa, där man är mer försiktig och riskerar att komma efter.

TT: Vad är problemet med Europas 5g-utbyggnad?

– Operatörerna är inte finansiellt starka, på grund av fragmenterad marknad. Jag brukar säga att USA, Kina och Indien alla har tre operatörer var. Europa har ett par hundra. Vi måste få till en konsolidering av marknaden. Sen har vi ett problem med spektrum-infrastrukturen i Europa, säger Börje Ekholm.

TT: Är er teknikportfölj inom 5g bäst i branschen?

– Vår ambition är att vara teknikledande, vi måste ha en ledande position där. I dag ser vi i alla fall att det inte är någon tydligt framför oss.

Henning Eklund/TT

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt