Ericsson spöar Huawei i 5g-striden

2019-12-04 09:40  
Foto: Pontus Lundah l / TT

Svenska telekombolaget har en dryg fjärdedel av marknaden för kärnnätverk. Men Huawei är inte långt bakom.

Huawei må ha flest ingenjörer och den största kassakistan, men Ericsson har tagit en tidig ledning i den globala 5g-striden. Åtminstone om man ser till marknadsandelen för kärnnätverk, en av de stora byggstenarna i ett mobilnät.

Det är Dell'Oro Group, en analysfirma med inriktning på telekom, som rapporterar att Ericssons marknadsandel för kärnnätverk låg på 26 procent under årets tredje kvartal. Huawei var dock hack i häl, med 25 procent. Nokia låg trea med 15 procent. Därpå följde ZTE och Cisco, med 10 respektive 7 procent. Det här skriver sajten Fierce Wireless.

Dell'Oros analys tyder dessutom på att Ericssons övertag kommer under en period när de globala investeringarna på kärnnätverk ökar. Under årets tredje kvartal ökade investeringarna med 14 procent jämfört med det tredje kvartalet 2018.

Förklaringen handlar naturligtvis om att mobiloperatörer gör sig redo att ställa om till 5g, framförallt så kallade fristående 5g-nätverk.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt