Ericsson säljer chiptillverkningen till Infineon

2002-06-07 06:25  

Ericsson förhandlar med det tyska halvledarföretaget Infineon om en försäljning av Ericsson Microelectronics i Kista, uppger Financial Times på fredagen.

Enligt Financial Times har Ericsson och Infineon förhandlat i flera månader om olika affärsupplägg - allt från ett utvecklingssamarbete till ett rent köp. Infineon bildades för ett par år sedan när Ericssonkonkurrenten Siemens gjorde sig av med sina chipfabriker i Tyskland.

Ryktena om en försäljning av Ericsson Microelectronics har varit i svang en längre tid i Sverige. Bolaget har närmare 3.000 anställda, varav cirka 2.000 inom det största verksamhetsområdet chip för mobiltelefoner och basstationer.

Ericsson Microelectronics är en stor tillverkare av så kallade Bluetoothchip för trådlös kommunikation mellan olika elektroniska apparater.

Betalar samma som omsättningen
Enligt Financial Times är Infineon beredd att betala cirka 250 miljoner euro, ungefär lika mycket som den årliga omsättningen.

Infineon har tidigare försökt köpa franska Alcatels chiptillverkning men blev slagen av franska ST Microelectronics, som är störst i Europa.

Ericsson bekräftade i går att man satt chiptillverkningens framtid är under diskussion.

- Den verksamheten tillhör inte vår kärnverksamhet, men det betyder inte nödvändigtvis att vi måste sälja den. Vi kan också sikta på ett samarbetsavtal med någon, säger en talesman för Ericsson till Financial Times.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt