Ericsson riskerar missa prestigekontrakt

2010-10-19 13:01  

Ericssons prestigekontrakt med mobiloperatören Tre i Storbritannien, värt närmare 15 miljarder kronor, hänger på en mycket skör tråd. Tre vill redan nu påbörja ett avslut. Det visar beslut från en brittisk domstol som nätsajten IT24 har tagit del av.

Ericsson tog 2005 över driften av Tres nät i Storbritannien. När kontraktet offentliggjordes ghorde Ericsson stor sak av att det var den största någonsin för affärsområdet Managed Services. Kontraktet uppskattades till 15 miljarder kronor över sju år. Ericsson tog samtidigt över 1 000 anställda från Tre.

 

Tre vill redan nu påbörja ett avslut av affären, för att helt separera driften från Ericsson när det nuvarande avtalet löper ut, skriver IT24.

 

Sedan i somras pågår en rättsprocess mellan de två bolagen. Det skrivna avtalet löper ut i december 2012. Tvisten gäller när nedmonteringen av samarbetet ska påbörjas för att bli klar i tid.

 

Ericsson vill inte ändra någonting i samarbetet före december 2011, ett år innan det nuvarande avtalet upphör. En tidig avveckling kostat både tid och pengar. 

I måndags beslutade domstolen i England att gå på Ericssons linje, skriver I24.  En avslutning av samarbetet får inledas först ett år innan kontraktstiden går ut.

Men Tres avsikt förefaller klar. Mobiloperatören vill avsluta sin outsourcingaffär och antingen söka en ny samarbetspartner eller ta tillbaka driften internt.

Därmed skulle Ericsson tappa ett viktigt referenskontrakt.

 

Josephine Edwall, kommunikationschef på Ericssons affärsenhet Global Services, säger till IT24:

– Den här tvisten har handlat om kontraktslängden och det blir inga förändringar där. Det slår den här domen fast.

Hon vill inte kommentera huruvida striden innebär att Tre inte är intresserade av en förlängning.

– Jag vill inte spekulera i framtiden. Det här kontraktet gäller fram till december 2012 och vi är fullt "committade" att fullfölja det, säger hon till IT24..

 

Mer om: Tre Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt