Ericsson på väg lösa ljudproblem i mobilen

2007-11-28 15:59  

Det irriterande problemet med att ljudet försvinner under samtal i mobiltelefoner är på väg att få en lösning. Ericsson kan redan nästa år införa tekniken i näten. Men det ställer krav på mobiltillverkarna.

Ericsson och den tyska operatören T-Mobile har tillsammans i flera år testat ljudkodaren AMR Wideband för kodningen av samtalsljudet.

Den är en utökning jämfört med vanliga kodningen AMR som används i gsm och 3G-telefoni.

Vanlig AMR använder frekvensområdet 300 till 3400 Hz. Widebandvarianten däremot 100 Hz till 7000 Hz.

Prov som har genomförts i Köln visar att med den senare ljudkodaren anser 70 procent av mobilanvändarna att ljudet blir väsentligt mycket bättre.

För operatörerna innebär det att kunderna ökar intresset för att ringa, vilket ger större inkomster. Kunderna påstår också att de är beredda att lägga ut upp till 50 procent mer för en mobiltelefon med bra ljudkvalitet.

Men här återstår en del att göra. Viktigt är kvaliteten på de ljudkomponenter som tillverkarna stoppar in i telefonerna. Dessutom är det ett problem att tillverka riktigt små apparater. Högtalare och mikrofon får inte ligga för nära varandra.

Nästa sommar kan T-Mobile införa den nya ljudkodaren i sitt mobilnät. Det är ännu oklart när mobiltillverkarna är beredda att lansera mobiler för den nya kodaren.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt