Ericsson öppnar garage för radikala idéer

2015-05-07 08:48  

I Ericssons nya "garage" får utvecklarna max nio månader på sig att lösa ett kundproblem med ny teknik. En första produkt kan bli ett lokalt socialt nätverk för konserter.

"Ericsson Garage" står det i orange på dörren. Som första tidning får Ny Teknik kliva in genom dörren till de nyrenoverade lokalerna vid Ericssons huvudkontor i Kista. Det ser ut som hos vilket nystartat företag som helst. Unga killar kodar bakom sina skärmar. Varje vägg är en whiteboard - fast här är vissa i orange. I källaren står ett fotbollsspel och "vardagsrummet" är fyllt av färglada stolar och pösiga mysfåtöljer.

-Här ska finnas tid och utrymme för radikalt nya idéer, säger Sàndor Albrecht, chef för teknikområdet ip och transport på Ericssons forskningsavdelning och ansvarig för "garaget".

Varje nytt projekt utgår från ett konkret problem. Det kan ha identifierats av Ericssons egna anställda eller av en kund eller extern partner. Ett antal forskare och utvecklare frikopplas från sitt vanliga jobb inom Ericsson och flyttar till garaget under tre till nio månader. Till sin hjälp har de studenter och forskare vid bland annat Uppsala universitet, Handelshögskolan i Stockholm och UC Berkeley i USA. I projekten deltar även kunder och partners.

Varje projekt söker tekniska lösningar på konkreta problem i olika branscher. Det första, som startade i somras, handlade om hur skivbolaget Universal Music skulle kunna ge koncertbesökare en häftigare upplevelse.

Lösningen som växte fram i garaget blev ett lokalt socialt nätverk där varje konsertbesökare med en smart mobil kan strömma videoupptagningar från konserten i realtid.

-Plötsligt har du 6 000 kameramän som kan hjälpa åt den lokala producenten, säger Sàndor Albrecht. Du kan skapa din egen konsertfilm efter showen, se vad kompisen på en annan läktare ser, men också få information om låtarna som spelas.

Tjänsten som sköter strömningen av data har döpts till Streamr. Om det blir än produkt kan Sàndor Albrecht ännu inte svara på. När projekten lämnar garaget tar affärsenheterna hand om idéerna och jobbar vidare med dem.

-Nu är det upp till oss och Universal Musik att utveckla det vidare till en produkt.

Arbetssättet i garaget skiljer sig från det vanliga utvecklingsarbetet på Ericsson. Att jobba här ska vara som att jobba på ett litet nystartat teknikbolag. Utgångspunkten är alltid ett externt problem. Lösningen växer fram genom att testa och utvärdera olika lösningar.

-Vi är inspirerade av konceptet "lean startup", förklarar Sàndor Albrecht och refererar till den amerikanska entreprenören Steve Blank som myntat begreppet.

Totalt finns det plats för 25 personer. Ytterligare ett garage ska slå upp portarna i Budapest innan året är slut. På tur står sedan Silicon valley och ett virtuellt garage på nätet.

Sàndor Albrecht berättar att idén till garaget föddes inom innovationsprogrammet på Ericssons forskningsavdelning.

-Det nätverksbaserade samhället växer nu fram och vi behöver öka kontaktytan mot alla branscher och utveckla nya lösningar som tar dem in i den uppkopplade världen.

Ett exempel är ett projekt som sysselsätter ungefär 15 forskare och studenter och som går ut på att hitta ett nytt sätt för banken SEB att erbjuda banktjänster på distans.

Marie Alpman

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt