Ericsson minskar sin FoU

2012-01-25 12:47  

Ericssons resultat för årets sista kvartal blev väsentligt lägre än väntat. Bolaget räknar med att sänka sin FoU med upp mot 3,6 miljarder kronor i år. Här förklarar Hans Vestberg varför.

Ericssons rapport för det fjärde kvartalet 2011 blev en kalldusch. Både försäljning och resultat blev betydligt sämre än förväntat, och aktien hade vid lunchtid rasat med 14 procent.

Hans Vestberg förklarar de dåliga siffrorna bland annat med en lägre försäljning i Nordamerika och Ryssland. I USA har en av Ericssons största kunder AT&T senarelagt investeringar eftersom ledningen lagt sin tid på att försöka köpa T-Mobile, en affär som inte blir av. Ericssons försäljning av nätverk i Nordamerika rasade med hela 27 procent mellan kvartal tre och fyra.

Vestberg hänvisar också till bolagets medvetna strategi förra året att försöka återta förstaplasten på den europeiska marknaden, vilket inneburit en hård press på priserna.

Strategin för 2011 var alltså att ta marknadsandelar.

-I år handlar det om att dra nytta av våra stärkta positioner, säger Hans Vestberg till Ny Teknik.

-Det betyder att projekten i Europa måste fungera felfritt, och att vi måste öka försäljningen av våra driftsstöds- (OSS) och affärsstödssystem (BSS) för operatörer. En verksamhet som vi stärkt genom köpet av Telcordia.

-Dessutom måste vi få ordentlig snurr den nya router vi lanserade i slutet av förra året, som kostat mycket FoU-resurser, säger han.

I början av 2011 räknade Vestberg med att satsa mellan 31 och 33 miljarder kronor på FoU. Han spenderade 32,6 miljarder kronor.

-Förra året bestämde vi oss för att göra en speciell kraftansträngning på produkter för 4g-standarden LTE och ip-sidan. Vi ville dra ifrån våra konkurrenter. Nu går tillbaks till lite mer normala nivåer. Vi behöver inte heller satsa lika mycket på cdma och de mobila modulerna, som vi fasar ut.

Ericssons räknar i år med att lägga 29-31 miljarder kronor. Det innebär en sänkning med mellan 1,6 och 3,6 miljarder kronor jämfört med 2011.

Det borde innebära neddragningar av FoU-personal?

-Nej, det behöver det inte göra. Vi hoppas kunna lösa det med färre konsulter, säger Hans Vestberg.

Mer om: Hans Vestberg FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt