Ericsson lovar 1 Gbit/s på 4g

2016-02-04 08:12  
Foto: Alamy

Ericsson lanserar en lösning som uppgraderar dagens 4g-nät till 1 Gbit/s. Den visas på mobilmässan i Barcelona.

På en webbsänd presskonferens i går presenterade den svenska mobiljätten ett antal produkter som ska visas upp på MWC, mobilmässan i Barcelona om några veckor.

En programvara, med namnet Gigabit-lte- sägs uppgradera kommersiella 4g-nät till nedladdningshastigheter på 1 Gbit/s.

– Med 1 Gigabit/s tar det bara 5 sekunder att ladda ner en hel säsongs tv-program, sa Arun Bansal, chef för Ericssons affärsenhet Radio, påpekade dessutom på många möjligheter för företagen med den högre hastigheten.

En förklaring till den högre hastigheten är större mimo-antenner. Enligt Ericsson erbjuder den nya lösningen två varianter: en 4x4-mimo-antenn för högre frekvenser och 2x2-mimo-antenn för lägre band.

Mimo är en förkortning av Multiple input–multiple output, och innebär att man använder flera antenner på samma frekvensband i både bas­stationer och mobilen. Det finns 4g-basstationer med 4 antenner (4x4­mimo), men betydligt vanligare är det med 2. I dagens mobiler ryms 2 antenner per frekvensband, men i surfplattor troligen 8.

Ericssons nya lösning gör det också möjligt att kombinera 60 MHz bandbredd från tre olika frekvensband, för att ge större utrymme för datatrafiken. Operatören måste alltså ha tillgång till minst 60 MHz spektrum för att uppnå de höga hastigheterna.

För att dra kunna dra nytta av hela förbättringen krävs mobiler med nya kretsar.

– Men vi samarbetar med chipptillverkare, och räknar med att den typen av mobiler kommer i år, sa Arun Bansal.

Ericsson är inte ensamt om att marknadsföra förbättringar av 4g och tala om gigabit-hastigheter.

Huawei har talat mycket om den lösning, som bolaget kallar 4,5g, som ska lanseras under 2016. Kineserna samarbetar också med Singapores operatör M1 för att uppnå 1Gbit/s i det befintliga 4g-nätet.

Ericssons pressrelease finns här.

 

Mer om: 4G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt