Ericsson krossar förväntningarna och rusar på börsen

2018-10-18 07:47  
Ericssons VD Börje Ekholm. Foto: Akvelina Smed/TT

Ericsson rusar på Stockholmsbörsen efter att ha krossat analytikernas förväntningar för tredje kvartalet. Bolaget vände förlust till en rörelsevinst på 3,2 miljarder kronor.

(Artikeln är uppdaterad.)

Smolket i bägaren är att bolaget nu räknar med betydande böter efter de amerikanska utredningarna om mutor.

Aktiekursen lyfte drygt 5 procent vid Stockholmsbörsens öppning efter att rapporten för tredje kvartalet presenterats.

Telekomjätten gjorde samma period förra året en rörelseförlust på 3,7 miljarder kronor. Även om analytikerna hade förväntat sig en vinst trumfade nu bolaget de förväntningarna med råge.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 845 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

– Tredje kvartalet är ett ytterligare ett kvartal där vi visar att på den strategi vi lade fast 2017, att vi framgångsrikt levererar på den. Det ger oss styrka för framtiden, säger Ericssons vd Börje Ekholm till TT.

Fler vinstkvartal behövs

Men han konstaterar också att ett vinstkvartal inte är tillräckligt för Ericsson.

– Vi har sagt att vår plan för 2020 är att vi ska ha 10 procent rörelsemarginal och det här är ju drygt halva.

– Det är viktigt att vi visar tillväxt. Det är första gången sedan 2014, att vi fått ökat topline. Det gör vi trots motvind, säger Börje Ekholm.

TT: Tar ni marknadsandelar?

– Det är svårt att bedöma när man inte ser hur totala marknaden går. Men det känns bra i de diskussioner vi har med kunder.

"Oerhört starkt"

Bolagets bruttomarginal låg under kvartalet på 36,9 procent (28,5) och rörelsemarginalen på 7,0 procent (-1,7). Försäljningen inom nätverk låg på 35,9 miljarder svenska kronor, vilket även det var över klart över analytikernas förväntningar (32,9 miljarder kronor).

– Det här var ju oerhört starkt, även om bolaget tonar ner förväntningarna för fjärde kvartalet, men det spelar mindre roll. Nätverksmarginalen på 16,1 procent och bruttomarginalen på 36,9 procent är väldigt starka och det visar att bolaget nu lever gott på den installerade basen i USA, säger Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken till TT.

Utrullningen av 5G har inte samma fart på flera andra kontinenter som i USA, men en vändning bör vara på väg, gissar Daniel Djurberg.

– Det är operatörernas totala intäkter som styr och jag tror att en ökande andel av operatörernas capex (kostnader för utveckling och investeringar) kommer att investeras i radio under en period. Ericsson kan sannolikt ta en större del av den kakan.

Gällande 5G-marknaden ser nu vd Börje Ekholm goda möjligheter, att ledande marknader rör sig framåt.

– Vi ser att efterfrågan från leverantörer att lansera 5G-nät är stark. I östra Asien håller de på att lansera 5G och i USA finns det redan. Det är väldigt viktigt för oss, säger Börje Ekholm.

Betydande böter

Den dystra delen av rapporten är att Ericsson nu räknar med utredningarna som de senaste åren pågått inom USA:s finansinspektion (SEC) och USA:s justitiedepartement (DOJ), om att bolaget använt mutor för att säkra kontrakt runt om i världen troligen kommer att leda till påföljder av betydande storlek. Mer detaljer än så vill Ekholm inte säga.

– Det är sannolikt att det blir en påföljd men vi kan i dag inte bedöma hur och givet det kan vi heller inte göra en avsättning, säger han till TT.

TT: Vad har ni brutit mot?

– Vi har en egen affärsetisk kod. Det är inte bara viktigt att man vinner affärer men också hur man gör. Vi måste vinna på egna meriter. Det finns människor och händelser som har brutit mot det, säger Ekholm.

Marknaden har varit medveten om att det finns en osäkerhet kring detta men eftersom det inte går att sätta en siffra på kostnaden finns risker, enligt Daniel Djurberg. Han bedömer dock att det kommer att handla om miljardböter för Ericsson.

– Frågan är om det rör sig om 1 miljard eller 20 miljarder kronor. Det har som sagt spökat en längre tid, men nu säger bolaget att det kommer att röra sig om betydande belopp, säger Daniel Djurberg.

Mer om: Ericsson Telekom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt