Ericsson kopplar upp fartyg via M2M

2012-01-13 06:30  
Ericsson ska utrusta 400 av Maersks 500 containerfartyg med antenner och basstationer enligt gsm-standarden.

Ericsson ska leverera en M2M-lösning till 400 fartyg hos Maersk, världens största rederi. Rederiet räknar med att kunna effektivisera och hålla koll på driften.

Ericsson ska utrusta 400 av Maersks 500 containerfartyg med antenner och basstationer enligt gsm-standarden de närmaste två åren. Därefter ska resten av fartygen få samma lösning. Parterna har även tecknat ett sjuårigt managed service-avtal. Det innebär att Ericsson har totalansvaret för att kommunikationen fungerar, och ansvarar för kontakten med satellitoperatörer och underleverantörer.

Ericsson har vidareutvecklat lösningen tillsammans med Maersk. Utvecklingen har bland annat skett i Danmark och hos satellitexperter i USA.

-Vi har sökt ett antal patent. Det här är inte en enkel lösning, utan ett genombrott, försäkrar Lars Toft, Ericssons Danmarkchef.

Enligt Mike White, vd för Maersk Line i USA, är det möjligheten att få tillgång till realtidsinformation om båtarnas system och bränsleåtgång, som motiverat investeringen.

Tidigare kommunicerade rederiet och fartygen genom att koppla upp samtal via satellit. Med den nya lösningen kan de stå i ständig kontakt med varandra, och rederiet har därmed full kontroll över var fartygen befinner sig, bränsleåtgången samt andra faktorer som påverkar effektiviteten. Därmed räknar Maersk med att kunna sänka driftkostnaden.

-Med det nya systemet kommer vi att kunna mäta och upptäcka eventuella systemfel, innan de händer, säger Mike White, i en videointervju på nätet.

Enligt Ericssons Lars Toft är värdet på Maerskkontraktet "signifikativt". Han vill inte kvantifiera, men säger att det handlar om "över tiotalet miljoner kronor".

-Det här är vårt största M2M-kontrakt inom transportbranschen. Vi har ett M2M-avtal med DB Schenker, men där var vi bara en delleverantör, säger han och fortsätter.

-Det här kontraktet visar att vi kan leverera den här typen av system till nya branscher och i stor skala. Marknadspotentialen är stor. Både till sjöss och på land.

Mer om: Fartyg Maersk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt