Ericsson köper in sig i Sydkorea

2010-04-21 10:24  
Hans Vestberg, Ericssons vd. Foto: Hans Berggren

Ericsson köper in sig i LG-Nortel för att lättare kunna sälja 4g till den stora sydkoreanska marknaden. På prislappen står det 242 miljoner dollar. Hans Vestberg betalar kontant.

Ericsson köper Nortels andel i systemleverantören LG-Nortel för 242 dollar, en bit över 1,7 miljarder kronor.

Att Ericsson har haft ögonen på Sydkorea blev tydligt redan förra sommaren, då man inledde ett samarbete med den sydkoreanska regeringen för att utveckla ”ett grönt ekosystem baserat på 4g”.

Bland LG-Nortels kunder finns de koreanska operatörerna KT, LG Telecom och SK Telecom. Genom att bli delägare i LG-Nortel får Ericsson tillgång till den befintliga 3g-marknaden, som i Sydkorea till största delen består av nät baserade på standarden cdma. Men än viktigare är att det blir lättare för Ericssonchefen Hans Vestberg att få sälja 4g till de sydkoreanska operatörerna.

-Korea är en av världens största telekommarknader, där konsumenterna har en stor efterfrågan på nya tjänster. Tack vare samarbetet med vår nya partner LG Electronics stärker vi vår position och förbättrar våra möjligheter inför framtida teknologiskiften som LTE, säger Ericssons vd Hans Vestberg i en skriftlig kommentar.

Och så här argumenterar Ericsson för köpet i sitt pressmeddelande:

”Affären innebär att Ericsson stärker sin ställning markant på den koreanska marknaden, samtidigt som Ericsson får tillgång till väletablerade försäljningskanaler och goda förutsättningar inom forskning och utveckling i landet. Dessutom kommer förvärvet att ge Ericsson en industriell plattform och möjlighet att bygga nya kundrelationer".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt