Ericsson kan krävas på miljardskadestånd efter blundern i Storbritannien

2018-12-11 10:03  
Foto: Isabell Höjman / TT

En miss hos Ericsson ledde till att över 30 miljoner britter blev utan mobildata. Nu väntas operatörerna kräva stora skadestånd från det svenska telekombolaget.

Storbritanniens största mobiloperatör O2 kommer att kräva Ericsson på tiotals miljoner pund i skadestånd för avbrottet som inträffade under torsdagen och fredagen förra veckan. Det rapporterar The Telegraph.

Hela avbrottet ska ha berott på ett handhavandefel hos Ericsson. Det svenska telekombolaget hade glömt att förnya ett säkerhetscertifikat vilket ledde till att vissa versioner av mjukvaran som mobiloperatörerna köpt in slutade fungera. Det orsakade i sin tur stora störningar på mobilnätet i totalt elva länder. Däribland Japan och Storbritannien.

Läs mer: Ericsson slog ut mobilnätet för 32 miljoner britter

The Telegraph skriver att den internationella notan för avbrottet kan hamna på uppemot 100 miljoner pund, drygt 1,1 miljarder kronor, och att O2 skulle få merparten av kompensationen.

Förutom konsumenter drabbades även ett flertal företag och tjänster när mobildatan försvann. Bland dem finns budfirman Deliveroo som använder mobildata för att spåra sina leveranser och skyltarna som visar tidtabeller till Londons alla busslinjer.

Enligt The Guardian kommer Ericsson och O2 mötas i veckan för att diskutera kraven.

Simon Campanello

Mer om: Ericsson O2

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt