Ericsson i allians med Amazon

2016-02-22 08:42  
Hans Vestberg berättar om planerna på Mobile World Congress. Foto: Jonas Ryberg

MWC 2016. Amerikanska Amazon och Ericsson blir partner i molnet. Målet är att bli bättre på sakernas internet tillsammans med operatörerna.

Ericssons vision om 50 miljarder uppkopplade prylar gäller fortfarande och företaget räknar med att 90 procent av världens befolkning ska ha tillgång till mobilt bredband inom några år.

På Mobile World Congress i Barcelona berättar företagets vd Hans Vestberg om nya allianser med amerikanska it-jättar för att stärka sin position när det gäller internet of things och tjänster i molnet.

Tillsammans med Amazon Web Services ska Ericsson bygga upp molnkompetens ute hos sina kunder operatörerna. Första operatör att nappa på erbjudandet är operatören Telestra i Australien, men liknande samarbeten ska ske på alla marknader där Ericsson finns.

Satsningen på samarbete med Amazon ska enligt Ericsson hjälpa operatörerna att både bygga IoT-tjänster och att analysera den data som samlas in. IoT är en av de viktigaste drivkrafterna för 5G enligt Ericsson.

– IoT är en av de stora användningsområdena för 5G, vi tror på 28 miljarder uppkopplade enheter 2021. 50 miljarder uppkopplade kommer att hända men lite senare, säger Hans Vestberg.

Samarbetet med Amazon passar väl in i det nya Ericsson som idag är mer ett mjukvarubolag än en hårdvaruleverantör. Enligt Hans Vestberg kommer 66 procent av företagets intäkter nu från försäljning av mjukvara och tjänster. För ett år sedan stod hårdvaran fortfarande för en majoritet av inkomsterna.

– Majoriteten av våra viktigaste konkurrenter är it-spelare och kommer inte från telekombranschen, säger Hans Vestberg.

En av de stora it-spelarna, Cisco, är numera en viktig partner för Ericsson.

Tillsammans med Ciscos strategichef Hilton Romanski berättade Hans Vestberg att Ericsson och Cisco sedan företagens samarbete offentliggjordes i höstas gjort flera gemensamma affärer.

– Under de 73 arbetsdagar som vi haft tillsammans har vi haft 200 kontakter med kunder tillsammans i alla regioner, säger Hilton Romanski.

Företagen samarbetar på sex teknikområden tillsammans varav fyra inom hårdvara. Företagen presenterade också Ericsson Dynamic Service Manager som den första produkten efter samarbetet.

– Den är ett exempel på vår gemensamma forskning och utveckling och du ser både Ciscos och Ericssons logga på den, säger Rima Quershi som är strategichef på Ericsson.

Hans Vestberg är förtjust i sina samarbeten och håller fram det som en stor skillnad sedan han tog över företaget.

– I år har vi 50 partner med oss i montern som visar sina saker. Det är en stor skillnad jämfört med när jag började som vd, säger Hans Vestberg.

 

Läs fler nyheter från Mobile World Congress här

 

     

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL