Ericsson har nått topphastighet i sin 5g-buss

2016-07-01 09:21  

Ericsson har nått topphastigheten 7.5 Gbit/s med sin 5g-buss i Kista. Som bevis har telekomjätten lagt ut en film på nätet.

¨Just nu pågår 5g World mötet i London. Det öppnade i går och då passade Ericsson på att berätta att man nått 7,5 Gbit/s under färd med sin 5g-buss i Kista. Här finns en film som visar testet i bilen i Kista när man når upp i den hastigheten.                        

Rekordet sattes 10 juni, men det är först nu Ericsson går ut med nyheten.

I testet använde Ericsson sin senaste 5g-prototyp som Ny Teknik har berättat om tidigare.

I prototypen finns 64 radiokanaler och 128 antennelement. Det handlar om så kallad massive mimo, det vill säga många antenner på samma frekvensband. Där finns också Ericssons nya luftgränssnitt för 5g, som kallas NR. Internt har Ericsson kallat sitt gränssnitt för NX, efter Startreks rymdskepp.

Ericsson 5g-prototyp testas redan av operatörer i Asien, bland annat NTT Docomo i Japan, och i USA.

Ericsson uppger att man samarbetar om 5g med över 20 operatörer i världen.

Under mobilmässan i Barcelona tidigt i våras demonstrerade 5g-hastigheter på 25 Gbit/s i labbmiljö. Då lanserade Ericsson även programvaran Gigabit-lte, som uppgraderar kommersiella 4g-nät till nedladdningshastigheter på 1 Gbit/s.

Mer om: 5G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt