Ericsson: Här är nästa generations mjukvara

2015-03-02 11:48  
”Vi kan rädda människors liv”, säger Hans Vestberg om det nya Connected Traffic Cloud. Ericsson samarbetar också med Intel om nästa generations mjukvara. ”Vi tror att det här verkligen bryter ny mark i datacentret”, säger Intels Brian Krzanich.

Moln- och datacenterteknik blir allt viktigare för Ericsson som under Mobile World Congress presenterar ett stort partnerskap med Intel.

– Vi pratar mycket moln nu, säger Hans Vestberg, Ericssons vd på Ericssons presskonferens under Mobile World Congress i Barcelona.

Han berättar att företaget investerat stort i molnteknik som virtualisering och nfv, nätverksvirtualisering, sedan 2010. Ericsson har tagit fram egen teknik men också gått in mer aggressivt på området genom en rad uppköp, bland annat förra året av amerikanska Apcera.

Med hjälp av mobilitet, bredband och molnteknik ser Ericsson framför sig att nya typer av företag kommer att uppstå, liksom helt nya affärsmodeller.

– Just nu ser vi en stor transformation. Se bara på hur företag som Spotify och Tesla har förändrat musik- och bilbranscherna, säger Hans Vestberg.

Han pekar sedan ut hälsosektorn, bil- och transportsektorn, liksom utbildningsbranschen. Här kommer det att hända särskilt mycket de kommande åren. För att hjälpa till och särskilt förenkla för teleoperatörerna med deras molnsatsningar har Ericsson tagit fram en ny produktserie.

– Det här är nästa generations mjukvara för datacentret, säger Hans Vestberg, när han presenterar den nya produkten HDS 8000.

Mitt under pressvisningen bjuder han plötsligt från främsta publikraden upp Intels vd Brian Krzanich på scenen.

– Det här är ett samarbete om hårdvara, men det handlar också mycket om mjukvara. Vi tror att det här verkligen bryter ny mark i datacentret, säger Brian Krzanich.

Namnet på produkten är "hyperscale cloud" och den bygger på Intels Rack Scale-arkitektur för att bygga flexibla datacenter. Ericsson tar med sig kompetensen kring telekomnät och anpassningar för teleoperatörers behov.

– Med mjukvaran kan du övervaka och verkligen se vad som händer i datacentret, säger Brian Krzanich.

– Rack Scale är en plattform för företag som Ericsson verkligen kan innovera på.

Intelsamarbetet är inte den enda molnrelaterade nyheten. Ericsson lanserar också en plattform som myndigheter ska kunna använda för övervakning av fordonstrafik.

– Vi tar all information från uppkopplade fordon och gör något bra av det, säger Hans Vestberg.

Som exempel på vad Connected Traffic Cloud kan användas till nämner han minskade koldioxidutsläpp och ökad trafiksäkerhet.

– Vi kan rädda människors liv, säger Hans Vestberg.

Han lyser ändå upp som mest när han får visa upp burkarna i Ericssons nya radiosystem, det första sedan 2008.

– Radion har den lägsta energikonsumtionen i branschen, med råge. Installationstiden är nere på minuter i stället för timmar, säger Hans Vestberg.Följ Ny Teknik på Facebook!

4 000 besökare i montern

  • Under de närmsta tre dagarna räknar Ericsson med 4 000 inbjudna besökare i sin "monter", som är ena delen av hall två i det stora kongresscentret Fira Gran Via i Barcelona.
Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt