Ericsson har 5g-prototyp klar

2015-11-26 14:22  
Prototyp för test av 5g-teknik. Foto: Ericsson

Ericsson har tagit fram en 5g-prototyp, som japanska NTT Docomo ska testa i sitt mobilnät i vår.

Ericsson har utvecklat 5g i sitt labb i Kista under flera år. Sedan ett drygt år tillbaks har även operatörer kunnat testa Ericssons första 5g-försök i så kallade testbäddar. De finns numera på plats i USA, Japan, Sydkorea och Sverige.

Förra sommaren visade Ericssons ingenjörer att man klarade att komma upp i datahastigheter på 5 gigabit per sekund i testbädden.

För en månad sedan fick Ericssons 5g-testbädd utmärkelsen ”största bidraget till 5g-utvecklingen”, av Informa Telecoms & Media’s LTE Asia.

Nu tar Ericsson nästa steg. Nu finns en 5g-prototyp på under 20 kg klar. Den kan bäras i en mindre resväska och användas för fälttester på olika platser i operatörernas mobilnät.  Japanska NTT Docomo, som redan använder testbädden, är först ut och ska börja använda prototypen i fälttester till våren.

I prototypen finns 64 radiokanaler och 128 antennelement. Det handlar om så kallad massive mimo, det vill säga många antenner på samma frekvensband. Där finns också Ericssons nya luftgränssnitt för 5g, som kallas NX.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL