Ericsson drömmer om smartare drönare

2016-02-24 06:26  

MWC 2016. Med molnteknik i mobilnätet ska framtidens drönare både bli smartare och kunna flyga längre. Det är visionen från Ericsson Research på årets Mobile World Congress.

Det är inte bara Intel och AT&T som intresserar sig för drönare. När Ericssons vd Hans Vestberg mötte Intel-bossen Brian Krzanich och AT&Ts affärschef Ralph de la Vega på scenen på Mobile World Congress för att prata om hur mobilbranschen ska förändra världen halade han upp en liten drönare ur innefickan som exempel på teknik som kommer att dra nytta av framtidens 5G-nätverk.

Drönaren hade han hittat i sin egen monter på mässan och den är en del i Ericsson Researchs arbete med att titta på hur 5G kan användas för att koppla upp maskiner. Joakim Formo är forskare inom strategisk design på Ericsson. Han och hans kolleger har tagit fram en demonstration som visar hur drönare och andra maskiner i framtiden kan arbeta som en integrerad del i mobilnäten. I deras exempel används drönaren för att inspektera rotorbladen på ett vindkraftverk utan att kraftverket behöver stoppas.

– Det intressanta är att se hur framtida nätverk kan spela en roll för fjärrinspektion, säger Joakim Formo.

Tanken är att drönaren ska kunna navigera sig själv fram till vindkraftverket genom uppkoppling mot ett 5G nät. När inspektionen genomförs kan en operatör ta över styrningen med hjälp av en styrarm som gör motstånd om operatören försöker köra drönaren för högt eller för nära vingarna på vindkraftverket. Väl framme vid kraftverket kan drönaren automatiskt följa ett rotorblad runt för att kunna genomföra en inspektion.

Vinsterna med att vara uppkopplade till ett 5G-nät, jämfört med att kontrollera drönaren på traditionellt sätt, är enligt Joakim Formo flera.

– Drönaren behöver inte själv ha så mycket processorkapacitet eller intelligens. Den kan finnas i molnet, säger han.

Specifikt tänker han på ett distribuerat moln som ligger inbyggt i Ericssons och andra leverantörers mobilnät. Genom att lägga datakraft ute i mobilnätet kan tiden det tar för signalen att gå mellan drönaren och molndatorn bli så kort att det fungerar också för tidskritiska moment som att styra drönaren.

Att flytta tunga beräkningar från drönaren hjälper till att spara batteri som i stället kan användas för själva flygningen. Ericsson Research har flera liknande projekt på gång med tillämpningar inom industrin där företaget vill ge "dumma" maskiner och robotar mer datorkraft genom att koppla upp dem till mobilnätet.

      

Läs fler nyheter från Mobile World Congress här

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt