Digitalisering

Ericsson drömmer om smartare drönare

MWC 2016. Med molnteknik i mobilnätet ska framtidens drönare både bli smartare och kunna flyga längre. Det är visionen från Ericsson Research på årets Mobile World Congress.

Publicerad

Det är inte bara Intel och AT&T som intresserar sig för drönare. När Ericssons vd Hans Vestberg mötte Intel-bossen Brian Krzanich och AT&Ts affärschef Ralph de la Vega på scenen på Mobile World Congress för att prata om hur mobilbranschen ska förändra världen halade han upp en liten drönare ur innefickan som exempel på teknik som kommer att dra nytta av framtidens 5G-nätverk.

Drönaren hade han hittat i sin egen monter på mässan och den är en del i Ericsson Researchs arbete med att titta på hur 5G kan användas för att koppla upp maskiner. Joakim Formo är forskare inom strategisk design på Ericsson. Han och hans kolleger har tagit fram en demonstration som visar hur drönare och andra maskiner i framtiden kan arbeta som en integrerad del i mobilnäten. I deras exempel används drönaren för att inspektera rotorbladen på ett vindkraftverk utan att kraftverket behöver stoppas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här