Ericsson: Då spurtar utvecklingen av 5g

2017-11-28 11:32  
Foto: Ericsson

Utbyggnaden av de nya 5g-näten för mobilt bredband kommer att sätta fart om ett par år.

Redan 2023 kommer det att finnas en miljard abonnemang, spår Ericsson i en ny prognos. För den svenska telekomjätten handlar den nya tekniken i viss mån om att vinna eller försvinna.

Alla nätverksbolag har bråttom nu. Förhandlingar om internationella standarder för 5g pågår för fullt och i slutet av det här året ska de vara klara för en form av hybrid mellan 4g och 5g. I mitten av 2018 är standarden för renodlad 5g klar, spår Ericsson.

Bolaget ska tillsammans med Telia och processortillverkaren Intel bygga 5g-nät i Stockholm och Tallinn nästa år, men de stora utrullningarna kommer de närmaste åren i USA, Kina, Japan och Sydkorea. De första renodlade kommersiella 5g-näten kommer att vara på plats 2019 och året efter pågår utbyggnaden för fullt.

Det är faktiskt först i slutet av 2017 som 4g (LTE) blir den dominerande mobiltekniken världen över. Fram till nu har 2g, som introducerades 1991, dominerat. 2023, som är så långt Ericssons prognos sträcker sig, kommer det att finnas drygt nio miljarder mobilabonnemang. 60 procent kommer att vara 4g och en miljard är bredbandsabonnemang för 5g.

De senaste åren har Ericsson tyngts av förluster och personalnedskärningar. De senaste månaderna har det kommit signaler från ledningen om att bolaget nu helt fokuserar på kärnområdena telekom och nätverk.

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt