Ericsson billigare än Huawei

2010-01-13 09:01  
Så här såg det ut när Ericssons 4G-nät testades i Stockholm förra året.

TeliaSonera väljer bort Huawei för den fortsatta 4g-utbyggnaden i Sverige och Norge. Uppdraget går i stället till Ericsson och Nokia Siemens Networks. -Det var priset som avgjorde, säger Telias Lars Klasson.

Nu på morgonen blev det klart att Telia Sonera har valt Ericsson som leverantör av 4g-radionätet i Norge, och Ericsson tillsammans med Nokia Siemens för 4g-radionätet i Sverige.

I kontraktet ingår också utrustningen för ett gemensamt kärnnät i Norden och Baltikum. Det uppdraget som är värt väsentligt mindre än radiodelen gick till Ericsson.

Den kinesiska konkurrenten Huawei får bygga klart 4g-nätet i Oslo, som påbörjades för snart ett år sedan. Men får inte det av det fortsatta utbyggnadskontraktet. Strax före jul hyllade Telia såväl Huaweis insatser i Oslo och Ericssons i Stockholm.

Varför får inte Huawei vara med i fortsättningen? Vad gick fel?

- Inget. Vi är nöjda med både tekniken och projektledningen i Oslo från Huawei. Precis som vi sa före jul. Men det som fällde avgörandet till Ericssons och Nokia Siemens fördel var priset.

- Det handlar inte bara om priset på produkterna, utan vi har gjort en sammanvägning av kostnaderna under flera år där även tjänster och underhåll ingår, säger Lars Klasson till Ny Teknik.

Hur många basstationer kontraktet gäller eller något värde vill han inte uppge.

Huaweis utrustning byts ut
Mikael Bäckström, vd för Ericsson i Norden och Baltikum, är glad över dagens besked.

- Det är fantastiskt roligt. Det här är ju Nordens och Baltikums största operatör. Så vi är mycket stolta, säger han.

Det handlar om en utbyggnad av 4g i de 25 största städerna i Sverige och de fyra största i Norge. Men Huawei bygger alltså klart i Oslo, enligt tidigare planer.

- Men på sikt kommer Huaweis utrustning bytas ut till Ericssons i Oslo, säger Mikael Bäckström.

Hans egen förklaring till att Telia valde Ericsson är att det svenska bolaget redan från börjat utvecklat sin 4g-lösning för att klara tillverkning av stora volymer.

- Telias val är ett bevis på att vi har industrialiserade produkter, säger han.

Bättre teknik och bättre pris
Enligt Lars Klasson är den tekniska prestandan från de tre leverantörerna Ericsson, Nokia Siemens och Huawei är likvärdig.

Medan priset fällde avgörandet.

Anders Elgemyr, analytiker på företaget Market Action Point, MAP, hävdar dock i sitt nyhetsbrev – med hänvisning till flera källor - att det var Ericssons överlägsna tekniska nivå på 4g-utrstningen som avgjorde.

Han uppger, vilket även Ericssons Mikael Bäckström indikerar genom sitt uttalande för Ny Teknik, att Huawei än så länge inte har fått fram en kommersiellt färdig LTE-lösning. Det gör systemen tekniskt instabila och svårhanterliga, skriver MAP.

Mer om: 4G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt