Ephones vd: - Ipreds konsekvenser skrämmer

2009-04-23 09:12  
Bo Wigstrand, vd och grundare av Ephone och Perfect Communication.

- Ipredlagen driver fram en ökad anonymitet på nätet. Och det skrämmer mig, säger internetleverantören Ephones vd Bo Wigstrand.

- Utvecklingen av hur vi surfar på Internet har ändrats sedan Ipred-lagen trädde i kraft och olika aktörer börjar erbjuda lösningar för att kunna surfa anonymt. Det är en utveckling som skrämmer mig, både som privatperson och som pappa, skriver Bo Wigstrand i ett pressmeddelande.

Han tycker in om att vissa internetleverantörer börjar radera alla uppgifter om sina kunder för att slippa ställas inför kravet att lämna ut personuppgifter.

- Internet får inte bli en frizon för allvarlig brottslighet; barnpornografi, hot, bedrägerier och mobbning av våra barn. Det är viktigt att polis och myndigheter ska kunna spåra de individer som utför brott, säger Bo Wigstrand.

Han menar att det därför är viktigt att man som privatperson känner sig trygg med att internetleverantören inte godtyckligt lämnar ut kundkuppgifter till olika privata aktörer.

- Beviskraven för att lämna ut uppgifter bakom en ip-adress måste i vart fall ställas mycket högt, säger Bo Wigstrand.

Ipred-lagen trädde i kraft den 1 april och Ephone är den första internetleverantören som ställts inför krav på att lämna ut uppgifter om användaren av en av de ip-adresser som disponeras av Ephone.

Sent i går kväll lämnade Ehpones advokat Peter Helle på advokatfirman Wistrand en 17 sidor tjock inlaga till Solna tingsrätt.

Ephone vägrar lämna ut uppgifterna med motiveringen att det skulle vara i strid med den grundläggande rätten till skydd för privatlivet och att den bevisning som de fem ljudboksförlagen lagt fram är svag och ofullständig.

Läs hela inlagan här.

Läs Bo Wigstrands pressmeddelande här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt