Ephone skyddar sin uppladdarkund

2009-04-14 16:00  
Bo Wigstrand, grundare och ägare till Perfect Communication och Ephone.

- Bevisen räcker inte för att vi utan vidare ska lämna ut uppgifter om vår kund, säger internetoperatören Ephones vd Bo Wigstrand till Ny Teknik.

Han säger att hans första plikt är att värna sina kunder, men att man naturligtvis inte kommer att bryta mot fildelningslagen Ipred, som trädde i kraft den 1 april i år.

- Men de bevis som lagts fram mot vår kund är inte tillräckligt starka eller vederhäftiga. Med så svag bevisning skulle det bli ren anarki. Då skulle vem som helst begära ut kunduppgifter på vilka lösa grunder som helst, säger Bo Wigstrand.

Han är vd och grundare av Perfect Communication är det juridiska bolaget bakomvarumärket Ephone, som säljer ip-telefon och internet i ett 70-tal svenska stadsnät.

Ljudboksförlagen slog till direkt
Samma dag som Ipred trädde i kraft i Sverige begärde fem ljudboksförlag ut uppgifter om personen bakom en ip-adress, som man anser i stor skala sprider upphovsrättsskyddat material på internet.

Den nya lagen ger upphovsrättsinnehavare möjlighet att gå till domstol och begära ett så kallat informationsföreläggande, det vill säga att tvinga internetoperatören att lämna ut personuppgifterna bakom en ip-adress som man misstänker illegalt laddar ned och laddar upp (sprider) upphovsrättskyddat material.

De fem ljudboksförlagen Bonnier Audio, Earbooks, Nordstedt Förlagsgrupp, Piratförlaget och Storyside ansökte den 1 april genom Förläggareföreningen hos Solna tingsrätt att få ut personuppgifterna bakom ip-adressen 77.53.104.102.

- På den här aktuella servern fanns över 2000 ljudböcker. Vår uppfattning är att bevisningen är mycket stark, och det blir nu tingsrättens sak att bedöma detta, skriver de fem förlagen i sin anmälan.

Ska svara tingsrätten på måndag
Solna tingsrätt har ännu inte tagit ställning till Förläggareföreningens krav. Först ska Perfect Communication/Ephone få yttra sig.

- Vi kommer att lämna svar till tingsrätten på måndag. Innan dess kommer vi inte att lämna ut uppgifter om några ip-adresser, säger Bo Wigstrand.

Förläggareföreningen företräds av advokat Peter Danowsky på Danowsky & Partners Advokatbyrå och Perfect Communications/Ephone av advokat Peter Helle på Wistand Advokatbyrå.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt