Enhetspris på Itunesmusik i Europa

2008-01-09 15:13  

Eu-kommissionen lägger ner processen mot Apple som anklagats för orättvis prissättning av musik från Itunes store. Skälet är att Apple nu utlovar en enhetlig prissättning i Europa.

Apple riskerar inte längre höga böter för påstådda brott mot europeiska konkurrenslagar.

EU-kommissionen har istället lagt ner sin undersökning av anklagelserna mot Apple som lovat att ändra sin prissättning i webbutiken Itunes Store.

Inom sex månader ska priset för nedladdningsbar musik vara det samma i alla europeiska länder, skriver Dow Jones.

Anledningen till EU:s undersökning var klagomål från Storbritannien där musiken från Itunes Store ligger omkring tio procent högre än i resten av Europa.

Enligt Apple beror det på skivbolagen som nu får sex månader på sig att införa enhetliga europapriser.

Om inte skivbolagen sänker priserna i Storbritannien riskerar de att deras musik försvinner från Apples brittiska musikbutik.

– Vi kommer att ompröva våra relationer i Storbritannien med de skivbolag som inte sänker sina priser till europanivå, säger Apple i ett uttalande som citeras av Macworld.

EU-kommissionen anklagar inte heller längre Apple för att i samförstånd med skivbolagen erbjudit olika utbud i olika länders filialer av Itunes Store.

– I motsats till vad vi tidigare trott beror de olika utbuden på skivbolagens skiftande upphovsrättsregler i respektive länder, säger EU-kommissionens talesman Jonathan Todd till CNN.

Det är det främsta skälet till att Apple inte kan öppna en gemensam butik för hela EU.

Enligt nyhetsbyrån AP har Apple utan framgång försökt få skivbolagen att häva sina restriktioner mot en sådan musikshop.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt