Enhetsbränsle driver USAs krigsmakt

2003-03-28 08:46  

Bombplan, helikoptrar, tanks, lastbilar och terrängfordon – hela USAs krigsmaskineri i Irak tankar ett och samma bränsle, det fotogenbaserade JP-8.

För första gången använder USA nu ett bränsle som ska göra logistiken enklare och minska risken för att fordon får fel bränsle, eller inget bränsle alls.

Bränslet utvecklades under 1990-talet efter erfarenheterna av det s k Gulfkriget för drygt tio år sedan. Vid flera tillfällen blev fordon stående på grund av att de fått fel drivmedel, eller inte kunde utnyttja sådant som stod till buds.

Analyser visade också att vatten och bränsle hade större värde än ammunition när det gällde att få krigsmakten att fungera.

JP-8 består av 98 procent fotogen, med tillsatser som förhindrar korrosion, isbildning och som smörjer delar i dieselmotorer.

Förutom fördelarna med att alla kan dela på samma bränsle så är det mindre explosivt än exempelvis bensin. Det betyder att explosionsrisken vid olyckor har minskat.

Nackdelen är att bränslet stannar kvar på hud, kläder och i luften längre än andra bränslen. Tester visar också att personal som arbetat med JP-8 är påverkade av bränslet upp till 48 timmar efter avslutat arbete.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt