Engelskans dominans på internet ska minska

2005-12-06 23:00  

Organisationen Icann, som ansvarar för adresseringen på internet, har bildat en kommitté som ska främja arbetet med att erbjuda domännamn med ”icke engelska” skrivtecken. Patrik Fältström är en av medlemmarna. <br></br>– Det är bra att frågan prioriteras men kommittén är nog främst tillsatt av politiska skäl.

Patrik Fältström
I många länder finns ett missnöje med att engelskan är det allenarådande "internetspråket". I exempelvis domännamnssystemet DNS kan bara siffror, minustecken och bokstäverna a till z användas.

Missnöjet med den engelska dominansen ventilerades bland annat under FNs toppmöte i Tunis i början av november.

För att mildra missnöjet har nu Icann bildat "Icann President's Advisory Committee for IDNs" där IDN står för Internationaliserade
Domännamn.

Det är en standard för att översätta exempelvis svenska tecken som å, ä och ö till koder som hanteras av DNS och som gör det möjligt attanvända "icke engelska" tecken i internetadresser.

En av medlemmarna i den nya kommittén är svenske Patrik Fältström, som vid sidan av sitt jobb hos Cisco även är medlem i Internet Architecture Board, IAB, som är ett av internets viktigaste maktcentra.

Hanteringen av ett språk i taget i katalogsystem som DNS är inget större problem.

Men att skapa ett generellt system som ska hantera alla språk och skriftsystem är enligt Patrik Fältström omöjligt. Ändå finns önskemål om ett sådant system från många håll runt om i världen.

- Internationaliseringen är en svår fråga, men det är få människor som verkligen är insatta i problematiken när flera språk är inblandade, säger Patrik Fältström.

- Därför är det bra att många av dessa experter nu finns samlade i en grupp.

Icann har tidigare haft kommittéer liknande den som nu bildats.

En skillnad med den nya är att den innehåller representanter från en större mängd av världens språkområden.

- Jag tror att den nya kommittén främst måste finnas av politiska skäl för att kunna förklara hur komplexa språkproblemen är och visa på att många av de efterfrågade lösningarna inte är möjliga att genomföra, säger Patrik Fältström.

- Det viktiga är att slå fast att alla problem inte kan lösas genom en förändring av DNS.

Den lösning som Patrik Fältström vill ha ser ut så här:

Behåll DNS som det är i dag tillsammans med IDN-standarden för översättning av "främmande" tecken. Detta ska kompletteras med någon slags sökmotor med nyckelordssystem där man kan berätta att exempelvis ett efterfrågat ord är på svenska.

Har du fått gehör för detta?

- Absolut. Behovet av ett sådant system kom redan den förra kommittén fram till. Men hittills har marknaden uppenbarligen ansett att DNS tillsammans med Google ger tillräckligt bra resultat, säger Patrik Fältström.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt