Energisnål tv ger bäst bild

2009-12-04 09:07  

Energisnålare tv-mottagare betyder inte sämre bild, det är slutsatsen av energimyndighetens nya tv-test.

I testet, som utfördes på 11 olika tv-apparater, är det de två energisnålaste apparaterna som har bäst bild.

-Testet visar inget samband mellan hög energiförbrukning och bättre bild, säger Mikael Holst ledare för testet.

I kampen mellan plasma, LCD och LED, segrade LED. En 40-tums LED-tv från Samsung var både energisnålast och hade bäst bild. Om man räknar på rätt sätt.

-Om vi hade räknat med standardmetoden hade en LCD-tv vunnit, säger Mikael Holst.

Vissa tillverkare levererar nämligen skärmen på låg effekt för att få energiförbrukningen att verka låg. Under testerna ställdes skärmarna som levereras på låg effekt om till 65 procents ljusnivå, normal styrka under användning.

Överlag har tv-apparaterna blivit energisnålare. Elförbrukningen har i genomsnitt sjunkit med en tredjedel sen det första testet gjordes 2007.

-Jag tror att det handlar om att tillverkarnas prioritering, alla har ansträngt sig för att få ner energiförbrukningen, säger Mikael Holst.

Nästa år träder nya EU-regler i kraft. Alla Tv-apparater som förbrukar el över en viss gräns förbjuds. Ingen av apparaterna i testet låg över det gränsvärdet.

">value-1

Martin Karlsson

Mer om: Energisnålt, TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt