Energi från månen om tio år

2004-12-06 15:59  

Forskare träffades nyligen i Indien på en internationell konferens om utvinning av tillgångar på månen. Flera ansåg att det är fullt möjligt att det kan gå så snabbt som tio år, allra högst 30, innan människan kan hämta energin Helium 3 från månen och frakta den till jorden där den måste processas.

- Om vi satsar helhjärtat på månen och om pengarna räcker, då skulle vi klara det snabbt, inom tio år, sa Lawrence Taylor, chef för det planetariska geovetenskapliga institutet i USA.
 
Helium 3, som är en gas i bunden form, finns i enorma mängder på månen. Drygt en miljon ton uppskattas tillgångarna vara. Tre transporter med rymdfärja skulle kunna ta 75 ton till jorden - tillräckligt för hela världens energibehov under ett år.
 
Helium 3 finns både på och flera meter under månytan. Den utvinns genom att mångruset upphettas till minst 600 grader. Efter att ha fraktats till jorden processas gasen i en reaktor och blandas med deuterium, tungt väte.
 
Förekomsten av Helium 3 upptäcktes tack vare de prover av mångrus som en av Apolloexpeditionerna tog med till jorden 1969.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt