En tyst, smart och svensk klocka

2013-04-30 08:48  

Det svenska företaget Mutewatch kom 2011 ut på marknaden med världens första touchscreenklocka. -Det började med att min kille störde sig på min alarmsignal på mobilen. Nu är vi pionjärer inom wearable tech, säger Mai-Li Hammargren, VD på Mutewatch.

Historien om Mutewatch tog sin början i en affärsidétävling på Handelshögskolan i Stockholm. Hon hade från början en idé om ett vibrerande armband. En idé hon fick när hennes kille klagade över hennes alarm på morgnarna. Hon kom sedan i kontakt med ingenjören Oscar Ritzén Praglowski och tillsammans med sin bror Gustav Hammargren, grundade de Mutewatch.

-Vår första prototyp var stor som en tallrik, säger Mai-Li Hammargren. Vi utgick från vad vi ville ha för funktion och sedan gjorde vi den mindre.

Klockan är helt tyst och vibrerar lätt när användaren ställt in alarm eller timer. Mai-Li Hammargren säger att de har haft svårt att finns kapital och att det är skönt att det gått så bra.

-Vi har kokat soppa på en spik, men det är nu det kommer. Det finns en enorm potential på den här marknaden. En av våra största fans är Steve Wozniak som sagt att det är en av hans "favorite gadgets".

Klockan innehåller totalt 207 komponenter och all elektronik är ingjuten i gummi.

-Vi har en total övergjutning av elektroniken för att skapa den homogena formen. Det blir till ett stycke och inte två halvor som sätts ihop. Det kommer aldrig bli sprickor i fogarna för det finns inga fogar som kan spricka, säger Oscar Ritzén Praglowski.

Affärerna har gått bra och hittills har de sålt över 17 000 klockor i 47 länder. Elektroniken görs i Guangzhou i Kina och sedan sätts den ihop i Taipei i Taiwan.

-Elektroniken vi använder är utvecklad och byggd specifikt för oss, säger Oscar Ritzén Praglowski.

Han säger att det långsiktiga målet är att utveckla den potential som formatet klocka har.

-Det är en väldigt outvecklad plattform. Det är spännande nu och jag är positiv på framtiden. Det finns mycket positiv energi i företaget, säger han.

Ville Westman

Mer om: Armbandsur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt