Emotionellt intelligent ai – en nyckel till lyckad Mars-färd

2020-01-16 11:11  

En resa till Mars skulle inte bara medföra fysiska påfrestningar och tekniska utmaningar. Ska rymduppdraget falla väl ut kan astronauterna behöva psykologiskt stöd av en emotionellt intelligent ai.

Astronauternas psykiska hälsa är en viktig komponent för ett lyckat uppdrag. Därför får de som befinner sig på den internationella rymdstationen ISS regelbundet prata med psykiater på jorden. Men hur blir det när färden ska gå ända till Mars, eller ännu längre bort? När man får räkna med ett lagg i kommunikationen med människor som befinner sig på vår egen planet på flera timmar?

Nasa jobbar på en möjlig lösning, berättar MIT Technology Review.

– Vi vill ha en intelligent assistent som kan kontrollera rymdfarkostens temperatur och riktning, lösa tekniska problem – och hålla koll på mänskligt beteende, säger Tom Soderstrom, teknisk chef på Nasas Jet Propulsion Laboratory till MIT Technology Review.

Med en emotionellt intelligent digital assistent ombord skulle det finnas någon som läser av astronauternas känslor och agerar utifrån deras emotionella behov. Assistenten skulle kunna ge astronauterna känslomässigt stöd i form av råd eller uppmuntrande ord när de är på dåligt humör eller vidta åtgärder om någon börjar visa tecken på ökad risk för psykisk ohälsa.

Läs mer: Ny jordliknande planet upptäckt av Nasa

I samarbete med det australiensiska techbolaget Akin har Nasa tagit fram ett tidigt exempel, rovern Henry the Helper. Den åker runt på Nasas labb och pratar med anställda och besökare, och försöker läsa av deras känslor med hjälp av djupinlärning. Henry tar hjälp av mönster i mänskligt tal och ansiktsuttryck för att avgöra hur han ska agera på ett empatiskt sätt, till exempel leda besökare rätt i lokalen.

Terra Cimmeria, en region på Mars. Foto: ESA / eyevine

Att dra slutsatser om en människas inre utifrån tal och ansiktsuttryck fungerar inte felfritt för tekniken ännu. Ai:n behöver därför förfinas. Att studera den lilla grupp av individer som finns ombord en rymdfarkost kan vara ett steg på vägen. Där skulle ai:n kunna lära sig mer om varje individs olika ansiktsuttryck och hur de svarar mot exempelvis deras tal.

Fler emotionellt intelligenta prototyper är under utveckling. Eva the Explorer ska vara bättre på att följa mer komplexa samtal och fånga upp fler nyanser i tal och ansiktsuttryck. Anna the Assistant är utformad mer som en sekreterare, som för anteckningar, svarar på frågor men också försöker hitta orsaken till problem.

Ania Obminska

Mer om: Rymden Marsresa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt