Emili låter din mobil sova lugnt

2011-09-16 15:04  

Mobiler i viloläge äter batteri nästan som aktiva telefoner. Med ny programvara kan batteritiden öka 50 procent.

Forskarna Kang Shin och Xinyu Zhang vid Michiganuniversitetet har noterat att smarta mobiler som befinner sig i viloläge i wifinät i själva verket ligger och lyssnar efter nya meddelanden och kollar bra kommunikation under 80 procent av vilotiden.

- I mycket aktiva nätverk använder mobiler i viloläge nästan lika mycket energi som aktiva telefoner, hävdar professor Kang Shin.

De har därför utvecklat programmet Emili (Energy minimizing idle listening) som sänker frekvensen på wifikortet till 1/16 av frekvensen vid aktiv användning.

Men för att meddelanden som verkligen är avsedda för dig ska gå fram har forskarna utvecklat en teknik som baseras på att meddelandet oftast har en rubrik. Det kräver dock att tillverkarna av mobiler eller andra bärbara kommunikationsenheter monterar in wifikort med fast programvara som kodar mottagarens adress på ett lätt avläsbart sätt.

Den nya tekniken ska patentsökas av universitetet. Den 21 september demonstreras den på nätverksmässan ACM i Las Vegas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt