Elon Musk tar AI-kampen till spelhallen

2016-04-28 13:10  

Klassiska datorspel ska träna framtidens smarta maskiner. Det är Elon Musks plan när hans Open AI lanserar sitt träningsläger för datorer.

Nyligen slog ett datorprogram från Google världsmästaren i spelet go i tre raka matcher. Händelsen ses som ett genombrott för forskningen kring artificiell intelligens, AI, och har bidragit till en sällan skådad hajp för allt som har med smarta maskiner och maskininlärning att göra.

Superentreprenören Elon Musk, som bland annat ligger bakom elbilen Tesla och rymdbolaget Space X, följer också utvecklingen av artificiell intelligens. Tidigare har Musk skänkt 11 miljoner dollar till Future of life institute som ska användas för forskning kring hur framtidens AI inte ska skada mänskligheten.

I december var han med och grundade Open AI som enligt organisationens webbsida ska arbeta för att utveckla AI på ett sätt som kommer hela mänskligheten till godo utan krav på ekonomiska vinster.

I går presenterade Open AI ett träningspaket kallat Open AI Gym. Paketet innehåller verktyg för att skapa och utvärdera algoritmer för förstärkande inlärning, en del inom området maskinlärning, och samma teknik som Google använde för sin go-spelande dator. I Open AI:s Gym finns förutom kod för att låta datorer lära sig go också ett paket för att låta maskinen spela datorspel.

Enligt sajten The Verge ingår 59 klassiska Atarispel som Space Invaders, Qbert, Ms. Pacman och Pong i paketet. Den artificiella intelligensen kan spela spelen antingen genom att "titta" på en skärm eller genom att få signaler direkt från spelen.

Open AI planerar också att bli en datorernas motsvarighet till Twin Galaxies och hålla koll på vilken AI som för tillfället klarar utmaningarna bäst. 

 

  

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt