Elmätarlagen sätter fart på m2m-tekniken

2004-06-07 12:01  
Draglok för m2m

För några år sedan ansågs maskin till maskin-kommunikation vara ett av de stora framtidsområdena. Men förväntningarna uppfylldes inte och först nu ser företagen i branschen en ljusning. Ett riksdagsbeslut som klubbades förra våren kan innebära ett genombrott.

Draglok för m2m.
Enligt riksdagsbeslutet ska alla elmätare läsas av varje månad senast 2009. Kravet som elnätbolagen måste uppfylla innebär att drygt 5 miljoner mätare måste bytas ut eftersom det krävs att de kan fjärravläsas.

Systemskiftet beräknas innebära investeringar för runt tio miljarder kronor.

- I och med att detta är en skyldighet så finns det i stort sett inget annat val för elnätbolagen än att investera. Det innebär i sin tur en fantastisk möjlighet för maskin till maskin-företag, säger Bengt Sundling, vd på Senea i Åkersberga, det företag som gjort sig mest känt i fjärravläsningsbranschen.

Två svenskar och en fransman
Vattenfall var tidigt ute med att skriva avtal och man valde två svenska företag och ett franskt som leverantörer.

Den franska elmätarjätten Actaris valdes till leverantör för elmätare, Senea för leverans av centralt datorsystem, infrastrukturprodukter och kommunikationsmoduler för elmätare och Wireless Maingate i Nacka som operatör av gsm-kommunikationen.

För Vattenfalls del ska på sikt alla 900.000 elnätkunder ha en ny mätare. Förutom gsm kan elnätbolagen även välja annan teknik som lågeffekt radionät, bredband eller gprs.

- Jag tror att gsm blir det huvudsakliga valet, eftersom tekniken redan finns på plats överallt och når alla, säger Bengt Sundling till Ny Teknik.

"Upphandlingarna börjar komma igång"
Även SVM North Node, som utvecklar system och produkter för fjärravläsningssystem och som förra året tog över ABB Meetering och nu i våras Linköpingsföretaget Milab, ser en ökad efterfrågan.

- Det handlar totalt om 200 mätbolag och upphandlingarna börjar nu komma igång, säger Anders Pettersson, vd på SVM North Node.

För några år sedan var Wireless Maingate en av de största stjärnorna på m2m-marknaden. Men tiderna blev tuffa och företaget fick krympa antalet anställda från knappt 80 anställda till i dag runt 25 anställda.

- Men nu kan vi äntligen börja tala om en vänding. Det känns väldigt bra. Förutom elbolagen ser vi hur även att transportföretag och industrin börjar investera, säger Anders Ericsson, vd på Wireless Maingate.

Det ökade intresset har gjort att företagets kassaflöde numera är positivt och i slutet av året tror Anders Ericsson på vinst.

"Vi ser starten till något stort"
Konkurrenterna, de stora operatörsjättarna Telia, Vodafone och Tele2, talar alla om tecken på att marknaden börjar ta fart.

- Vi ser starten till nåt som på sikt kan bli stort. Gsm-tekniken finns redan på plats och inga kablar behöver dras, säger Markus Täkte, försäljningsdirektör företag på Tele2.

- Anbudsförfrågningar kommer främst från elbolagen men intresset för m2m finns även bland kommuner för att de bland annat ska kunna kontrollera gatubelysning, säger Lars-Olof Nilsson, försäljningsdirektör på Teliasonera Sverige segment storföretag.

Nya aktörer har lockats till den attraktiva elmätarbranschen. Anoto Group har genom sitt affärsområde C Technologies utvecklat en kamera som bygger på samma tekniska lösning som företagets penna.

- Den gamla elmätaren behöver inte bytas ut. Istället placeras kameran utanpå mätaren som tar en bild på mätarställningen. Siffrorna i bilden tolkas av mjukvaran i kameran och rapporteras till elnätbolagens uppsamlingscentral. Det här gör att kostnaderna för installeringen kan sjunka rejält, säger Peter Johansson, utvecklingschef på C Technologies.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt