Elever: Vi struntade i Pisatestet

2014-06-04 06:13  

Pisaundersökningen, som mäter 15-åringars kunskaper i skolämnen, har enligt Dagens Nyheter stora brister.

En omfattande datakörning som tidningen gjort visar att många svenska elever, trots bra betyg och bra prestationer på nationella prov, inte ens svarat rätt på varannan fråga i det internationella testet.

Under samma period som Pisaprovet skrevs genomförde svenska elever tolv nationella delprov, enligt Dagens Nyheter.

– De nationella proven är helt galna - de tar mycket energi av oss elever. När vi nu fick ytterligare ett prov, som dessutom inte var betygsgrundande, fick vi känslan av att det inte var så viktigt. Det var många som inte tog det på allvar - och man blir påverkad av andra, säger Jesper Palmqvist, toppelev på skolan i Bjursås till tidningen.

Han fick högsta betyg, MVG, i matematik i nian, men hade bara rätt på var tredje fråga i matematikdelen i Pisa 2012.

113 elever som tidningen intervjuat och som fått MVG i matematik ger likartade svar. 102 elever berättar att de skrev Pisaprovet högst ofrivilligt, eftersom det inte påverkade deras betyg, och att de inte gjorde sitt bästa.

Andra berättar om hur klasskamrater fyllde i provformulären slumpmässigt. Många berättar om lärare som sagt att provet inte är särskilt viktigt. Bara ett fåtal elever säger sig ha varit motiverade.

– Varför ska just jag behöva göra ett prov helt i onödan? Den enda belöningen vi fick var en pizza, säger eleven Hanna till tidningen.

Hon fick MVG i matematik, men hade fel på varannan fråga i Pisatestet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt