Elektronisk näsa härmar hundnos

2008-11-06 08:45  

Hur skapar men en elektronisk näsa i toppklass? Genom att härma riktiga nosar förstås.

Forskare vid amerikanska Nist, National institute of standards and technology, tar ett nytt grepp för att skapa riktigt känsliga elektroniska näsor. Målet är att tekniken på sikt ska kunna användas för att övervaka industriprocesser eller att avslöja allt från sjukdomar till stridsgas och miljögifter.

Innovationen går ut på att kombinerar sensorer som upptäcker hundratals olika kemiska föreningar med mönster-igenkännande algoritmer. Ungefär som människor och djur gör för att känna igen dofter, enligt upphovsmännen. När man exempelvis luktar på en glass kan hjärnan först avgöra om det rör sig om frukt- eller chokladsmak. Nästa steg är att avgöra om det rör sig om persika eller päron.

En finess är att sensorn liksom djur och människor kan ”komma ihåg” dofter och dra slutsatser även av dofter man inte känt tidigare. På så vis behöver man inte lära upp sensorn med varje kemikalie den kan tänkas komma i kontakt med.

Människor har ungefär 350 sorters doftkänsliga nervceller i näsborrarna, medan hundar och möss har flera hundra gånger så många. Och enligt Nist-forskarna är deras elektroniska näsa i klass med djurnosar. Den består av åtta typer av sensorer placerade på 16 små värmeelement, som var och en kan stegas i 350 temperatursteg. Det kan enligt forskarna jämställas med ungefär 5 600 små sensorer.

Forskarnas rön har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Analytical Chemistry. Nu vill gruppen vidareutveckla tekniken så att den kan upptäcka komplexa blandningar av ämnen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt