Elektronikjättar granskar arbetsmiljön

2010-05-27 13:39  

Apple, Dell och HP ska nu undersöka arbetsförhållandena hos den kinesiska underleverantören Foxconn efter en serie självmord.

De uppmärksammade självmorden bland arbetare vid det kinesiska elektronikföretaget Foxconn har nu lett till att flera stora datorföretag som köper produkter från den kinesiska tillverkaren har inlett undersökningar om arbetsförhållandena vid fabriken.

Fackliga aktivister har anklagar Foxconn för att använda arbetskraft under närmast slavlika förhållanden.

Foxconns ägare, taiwanesen Terry Gou, tillbakavisar anklagelserna och har nu bjudit in journalister att besöka fabriksanläggningar och bilda sig en uppfattning om förhållandena.

Flera av dem som tog sina liv hoppade från fabriksbyggnadernas tak. Foxconn har svarat med att sätta upp stängsel för att förhindra fler självmord av den typen.

Även Sony Ericsson låter tillverka vissa mobiler hos Foxconn, men inte i den kritiserade anläggningen i södra Kina utan i Peking.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt