Elektronikföretag hotas av Thailands kris

2008-11-27 15:04  

Stora elektroniktillverkare i Japan och Kina kan plötsligt få brist på komponenter om ockupationen av Bangkoks flygplats fortsätter. Redan under ockupationens tredje dag kan bristen slå till.

Thailand producerar komponenter som halvledare och hårddiskar, vilka levereras kontinuerligt till de stora elektroniktillverkarna runt om i Asien. Tillverkningen bygger på "just-in-time" med minimala lager.

Tidningen New York Times har intervjuat professor Ruth Banomyong, knuten till Thammasat Business School och expert på logistik, och han bedömer att elektroniktillverkarna inte har mer än tre till fem dagars lager av komponenter.

- Thailand har aldrig ansetts vara ett särskilt riskfyllt land, och jag tror inte att företagen har räknat med det här, säger han till New York Times, appropå den pågående ockupationen av Bangkoks två flygplatser Suvarnabhumi och Don Muang.

Suvarnabhumi som är navet för fraktflyget väntas förbli stängd åtminstone till lördag kväll.

Enligt New York Times expoerterade Thailand dator- och elektronikkomponenter för omkring 40 miljoner dollar förra året. I landet finns tillverkare som Fujitsu, Seagate, Philips, and LG.

Mats Lewan

Mer om: Bangkok Thailand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt