Electrolux: Så ska du förvara grönsakerna i kylen

2014-02-12 05:30  
Jan Brockmann, teknikchef på Electrolux, ser att vitvarubranschen står inför ett stort tekniskt genombrott inom några år. Foto: Michael Melanson

All mat måste inte förvaras i mörker. Med ljuset på i kylen går det att öka näringsinnehållet i vissa grönsaker. Det visar ny forskning på Electrolux.

Urban Wählby är forskare på Electrolux med bevaringsteknik som specialitet. Han jobbar inte bara med att bevara maten längre, utan försöker också hitta lösningar som förbättrar den. Det har funnits led-lampor i kylskåp i många år. Men belysningen har släckts när dörren stängts.

– Men skördade grönsaker fortsätter ju att växa om de får ljus. Så vi testade med en led-lampa.

Led-lampan ger det blåa och röda ljus som behövs för fotosyntesen, men man slipper värmen från ir-ljuset och strålningen från uv-ljuset. Med mer ljus ökade bland annat mängden klorofyll och karotenoider.

Undersökningar visade att näringsvärdet ökade under en vecka på bladgrönsaker som sallad, spenat och broccoli.

Resultaten publiceras snart i den akademiska tidskriften Postharvest Biology and Technology.

– Vi har testat lite olika ljusperioder, och kom fram till att en-timmesbelysningar åtta gånger per dygn var en bra lösning.

Med mer ljus klarar sig grönsakerna dessutom längre med något högre temperatur. Så energiförbrukningen i kylskåpet blir dessutom lägre.

Den nya lösningen med en led-lampa vid grönsakslådan finns sedan i december i kylar som säljs i Kina. Men det dröjer innan den varianten kommer till Europa.

– Vi har just ändrat produktionslinan för de europeiska kylskåpen. Och det är inget man gör så ofta, säger Urban Wählby.

Forskarna var lite oroliga för att alger i vattentanken för is också skulle växa till av ljuset.

– Men vi skärmar av vattentanken, så vi har inte haft det problemet.

Vad drömmer du om för ny teknik?

– Att kunna se vad som finns i kylskåpet när man är i affären. I slutet av 90-talet trodde vi att en kamera var lösningen. Men nu diskteras olika kombinationer med allt från skanning till koder och sensorer som kan sniffa sig till vad som finns. Men det finns nog först om 20 år.

Urbans kyliga råd

  • Sänk temperaturen i kylskåpet. Nästan alla svenska har för hög temperatur i kylen. Max +5 grader C, gärna +4 grader C.
  • Flytta bort äggen från kylskåpsdörren. Ägg ska förvaras kallt.
  • Ha kvar grönsaker och frukt i platspåsarna i kylskåpet, så bevaras fukten. Men svampen ska tas ur plastpåsen.
  • Kött ska nästan ha lite frost på ovansidan. Så kallt som möjligt alltså (ovanför grönsakslådan).
  • Förvara gurka och tomat utanför kylen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt