Ekholm om Ericssons miljardsmäll: ”Pinsamt”

2019-09-26 10:15  
Ericssons vd Börje Ekholm menar att korruptionshistorien är ett sorgligt kapitel. Foto: TT

Ericssons korruptionsnota klarnar. Notan ser ut att landa på tolv miljarder kronor, meddelar nu telekomjätten.

Aktiemarknaden reagerade med en axelryckning.

Vd Börje Ekholm beskriver den aktuella korruptionshistorien som "ett sorgligt kapitel" i Ericssons historia.

– Jag försäkrar att det här aldrig kommer att hända igen, säger han på en telefonkonferens, men tillägger att det var pinsamt att Ericsson inte agerade snabbare när de amerikanska myndigheterna inledde utredningen 2013.

Ericssonledningen säger att runt 50 personer har fått sparken som en följd av korruptionsaffärerna.

Inte oväntat

Torsdagens besked var inte oväntat. Ericssonledningen har sedan tidigare erkänt de misstänkta mutaffärerna och att de amerikanska myndigheterna skulle komma med en saftig nota. Därav uteblev reaktionen på aktiemarknaden, trots jätteboten. Aktien handlas på förmiddagen på oförändrad nivå.

Läs mer: Börje Ekholm ryter till: 5g-utrullningen tar för lång tid i Sverige

Ericssons finansiella mål påverkas inte av jätteböterna. Enligt finanschefen Carl Mellander kan böterna betalas ur befintlig kassa, baserat på "nuvarande bedömning" av vad de totala böterna kommer att landa på.

Kina och Saudiarabien

Det var SEC (Securities and Exchange Commission) som inledde utredningen 2013, med anledning av misstänkta brott mot USA:s lag om utländsk korruption, Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Brotten ska ha ägt rum i samband med telekomföretagets affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam, meddelar bolaget nu. Ericsson anklagas för att där bland annat ha betalat mutor i affärssammanhang. Om fler länder kan komma ifråga, USA-myndigheterna tittar också på Ericssons misstänkta korruptionsaffärer i Grekland, vill inte Börje Ekholm svara på.

Han hänvisar till att uppgörelsen med SEC och USA justitiedepartement ännu inte är klar, men väntas bli det i slutet av året.

USA:s långa arm

USA:s myndigheter brukar kunna pressa företag till svidande uppgörelser. Häromåret gick Telia med på att betala mångmiljardbelopp efter mygelaffärer i Uzbekistan. SEC har även en ledande roll i "dieselgate", den gigantiska och fortfarande pågående härva där Volkswagen och andra biljättar avslöjats med mångårigt avgasfusk. Även Swedbank riskerar amerikanska böter, liksom andra nordiska banker.

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt