EKG i Apple Watch – nu även i Sverige

2019-03-28 10:24  
Foto: Apple

EKG-appen fungerar tillsammans med inbyggda elektroder på klockans baksida. Funktionen ska ge information om oregelbunden hjärtrytm.

I dag släpps appen EKG till Apple Watch Series 4 i Sverige. Funktionen ska ge information om ojämn hjärtrytm som tyder på förmaksflimmer, som är en av de främsta anledningar till stroke.

Tekniken är inbyggda elektroder i Digital Crown (hemknappen) och på glasbaksidan av klockan. Vill användaren göra ett EKG-test håller personen sitt finger på Digital Crown och hjärtats elektriska signaler kan mätas. Mätningen tar 30 sekunder och ger sedan ett resultat av hjärtrytmen som antingen visar förmaksflimmer, sinusrytm eller oklar. Svaren från klockan lagras i appen Hälsa, förutsatt att du äger en Iphone, och kan göras om till en pdf som sedan kan tas med på läkarbesök.

Läs mer: Hans Apple Watch blev en livräddare

Klockan gör även regelbundna tester i bakgrunden, utan att ägaren bett om ett EKG-test. Funktionen letar hela tiden efter oregelbunden hjärtrytm, och om det upptäcks vid fem avläsningar under 65 minuter skickas en notis ut.

”Med EKG-appen och funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm får våra kunder nu en bättre förståelse för hur deras hjärta fungerar och mår” sa Sumbul Desai, läkare och Vice President of Health på Apple.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt