Efter vinstraset – Samsung hoppas 5G ska ta bolaget ur krisen

2019-01-31 07:23  

Samsung Electronics kvartalsvinst rasar med nästan en tredjedel. Det sydkoreanska företaget hoppas att vikbara skärmar och 5G ska vända utvecklingen.

Nettovinsten under sista kvartalet förra året blev 8,46 biljoner won, motsvarande 68,5 miljarder kronor.

Det är en nedgång med ungefär 30 procent jämfört med samma kvartal 2017. Världens största telefon- och minneskretstillverkare förklarar detta med att efterfrågan helt enkelt är lägre på en rad av bolagets viktigaste produkter.

I synnerhet har Samsung problem på de viktiga jättemarknaderna Indien och Kina. I Kina, där även huvudkonkurrenten Apple flaggat för försäljningsproblem, har Samsungs marknadsandel för smarttelefoner kollapsat från 20 procent 2013 till under 1 procent nu.

Läs mer: Experter: ”Ingen poäng att köpa de första 5g-telefonerna”

Kinesiska konkurrenter som Huawei och Xiaomi har alltså hunnit ifatt. Och även på kretsmarknaden innebär hårdnande global konkurrens att priserna sjunker och att Samsung har svårt att behålla marknadsandelar.

För helåret 2018 rapporterar dock Samsung Electronics en 5-procentig uppgång för nettovinsten till 44,3 biljoner won. Och i samband med rapporten upprepades löftet om både vikbara skärmtelefoner och apparater med den nya snabbare 5G-tekniken senare i år.

Mer om: 5G Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt