Efter spionagemisstankarna: MIT klipper banden till Huawei och ZTE

2019-04-05 13:06  
Spionanklagelser riktas mot Ericsson-konkurrenten Huawei. Foto: TT

Det amerikanska toppuniversitet MIT avslutar alla forskningssamarbeten med de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE.

Det har stormat rejält kring telekombolaget Huawei under den senaste tiden. I slutet av januari stod det klart att bolaget åtalas i USA. I de tretton åtalspunkterna som lades fram finns misstankar om bankbedrägeri, samt om brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

Läs mer: Huaweis Meng Wanzhou hade tre Apple-produkter på sig när hon greps

I svallvågorna efter åtalet och misstankarna om industrispionage väljer nu det amerikanska elituniversitet MIT, Massachusetts Institute of Technology, att avsluta alla pågående forskningssamarbeten med både Huawei och ZTE, som också är ett kinesiskt telekombolag.

Utesluter även framtida samarbeten

Beslutet betyder dessutom att universitet inte heller kommer att inleda några nya samarbeten i framtiden med Huawei, ZTE eller några av de respektive företagens dotterbolag.

Läs mer: Skandalerna som skakar Huawei

Orsaken till MIT:s beslut är just det åtal som har lagts fram av USA:s justitiedepartement, skriver sajten Mashable.

Flera elituniversitet stänger ute Huawei

MIT är inte det enda amerikanska elituniversitet som har fjärmat sig från Huawei. Enligt South China Morning Post har även Stanford University, University of California, Berkeley och University of Minnesota avslutat alla forskningssamarbeten med telekomjätten.

Läs mer: Huawei stämmer amerikanska staten

MIT ligger i närheten av Harvard, och räknas som ett av USA:s mest framstående universitet. Bland universitets mest kända alumner finns astronauten Buzz Aldrin, Shirley Ann Jackson, amerikansk professor i astronomi, samt Kofi Annan, diplomat och tidigare generalsekreterare för FN.

Kalle Wiklund

Mer om: Telekom Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt