Efter nedsläckning av FM-nät – sändare har skickats till Afrika

2018-08-06 07:25  
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix via AP/TT

Fallande lyssnarsiffror för marksänd radio får en del norska politiker att fundera på om man kan dra igång analoga sändningar igen. Men det blir svårt.

Norge blev förra året första land i världen att stänga stora delar av FM-nätet för marksänd radio. De flesta kanaler sänds nu, förutom på internet, via den digitala standarden dab.

– Norge är enda land att släcka FM-nätet, och det bör få oss att tänka efter. Vi i stortinget måste ta en ny vända och se på kostnaderna för att återigen sända via FM, säger Trygve Slagsvold Vedum, ledare för Senterpartiet, enligt nyhetsbyrån NTB.

Läs mer: Norge stänger ner analoga fm-nätet

Men Ingrid Dietrichson, kommunikationschef vid Telenor-ägda Norkring som drev FM-nätet, tror inte på den tanken.

– Om man ska riva upp beslutet måste man bygga upp FM-nätet på nytt, säger hon till norska medier.

– Det finns inte någon av- och påknapp.

Dietrichson berättar att mycket av utrustningen monterats ned för användning på annat håll, bland annat i Malawi i sydöstra Afrika.

Läs mer: Norrmän redo för FM-nätets död

Dab-sändningarna inleddes i bland annat Sverige på 90-talet för att modernisera den marksända radion. Men sedan mycket av mediekonsumtionen flyttat till internet har de flesta länder börjat tveka om det är mödan värt att digitalisera markradion. I exempelvis Storbritannien har datumet för stängning av FM-näten skjutits upp gång på gång.

Mer om: Radio DAB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt