Efter Linux-skaparens vredesutbrott – nu tar Linus Torvalds paus

2018-09-17 13:24  
Linus Torvalds 2006. Foto: Ny Teknik

Samtidigt ber Linux-grundaren om ursäkt för sina många vredesutbrott och säger att han ska se till att ändra sitt beteende.

Efter snart 30 år vid rodret har finlandssvenske Linus Torvalds mycket oväntat valt att dra sig tillbaka från utvecklingen av operativsystemet Linux. Åtminstone tillfälligtvis.

Bakgrunden verkar vara de många och ofta hätska konflikter som Linus Torvalds hamnat i. Under åren har han gjort sig känd som en person med ett hett temperament som vid flera tillfällen exploderat och skällt ut utvecklare som han anser har begått misstag eller skrivit dålig kod.

I ett inlägg i Linux-utvecklarnas mejlgrupp beskriver Linus Torvalds nu sina angrepp som "både oprofessionella och onödiga" och säger att det är dags att han "ändrar sitt beteende".

"Jag kommer att ta en paus och försöka få hjälp med att förstå folks känslor och hur man hanterar dem på rätt sätt", skriver Linus Torvalds i det öppenhjärtiga brevet.

Men Linus Torvalds har förmodligen inte lämnat Linux för gott. Han säger själv att han brinner för operativsystemet mer än någonsin och att den här pausen kommer att ha ett slut. Linus Torvalds påminner om att han har lämnat Linux en gång tidigare, när han under mitten av 00-talet lade grunden för versionshanteringssystemet Git.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt