Efter konflikt: Google utökar ”rätten att bli glömd”

2016-03-07 16:31  
Foto: TT

En dom i EU-domstolen från 2014 ger européer rätt att bli glömda på internet. Nu utökar Google rättigheterna.

Det innebär att invånare i Europa kan begära att sökmotorer som till exempel Google gör sökinformation och länkar otillgängliga om de kan anses vara oriktiga, irrelevanta, överflödiga eller sakna allmänintresse. Hittills har Google bara tagit bort aktuell information från de olika nationella versionerna av Google, till exempel google.fr för Frankrike eller google.se för Sverige, beroende på vilket land personen som velat ”glömmas” bor i.

Men nu meddelar sökjätten att de utökar rätten att få information borttagen från sökträffar till att också gälla google.com. Google skriver att de ska använda sig av geolokalisering, exempelvis IP-adresser, för att avgöra i vilket land en person som söker information befinner sig.

Om personen befinner sig i Sverige och söker efter information om en svensk medborgare som har fått godkänt att viss information inte ska synas -  ska valda sökträffar inte synas på vare sig google.se eller google.com. Däremot syns de fortfarande utanför Sverige på google.com.

Googles utökade skydd av viss information för de personer det gäller kommer efter diskussioner och konflikter kring hur EU-domstolens utslag ska tolkas. Den franska datainspektionen CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés har tidigare begärt att ”rätten att bli glömd” ska gälla alla bolagets webbplats - det här efter att tiotusentals klagomål kommit in på Googles sätt att tillämpa reglerna. Den begäran överklagades först av Google, men nu verkar det alltså som att Google har fått backa.

 

  

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL