Efter katastrofsiffrorna: Fortsatt brist på lärare i matte och NO

2013-12-09 09:37  
Foto: OECD

Det är fortfarande brist på lärare i matematik och NO visar årets Arbetskraftsbarometer från Statistiska Centralbyrån.

Särskilt svårt är det att hitta matte- och NO-lärare till grundskolan. Tillgången har dessutom försämrats de senaste åren samtidigt som behovet ökar, rapporterar SCB.

Även till tjänster på gymnasiet har skolorna svårt att hitta lärare i matte och NO.

Bristen gäller både erfarna och nyutbildade lärare.

KTH:s rektor Peter Gudmundsson hör till dem som uppmärksammat problemet. Siffror som KTH tagit fram med hjälp av SCB visar att antalet nyutbildade lärare i matte och NO nästan halverats på tio år.

Antalet nyutbildade inom matte har rasat mest och läsåret 2011/2012 utexaminerades endast 255 nya mattelärare jämfört med 612 tio år tidigare.

- Jag är mycket bekymrad över hur bristen på kompetenta och välutbildade lärare på sikt kommer att påverka Sveriges konkurrenskraft, som en kunskapsintensiv ekonomi, kommenterade Peter Gudmundson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Enligt den internationella PISA-studien, som presenterades förra veckan, har svenska 15-åringar försämrat sina kunskaper mest jämfört med samtliga andra länder i matematik och NO.

 

Hela den senaste Arbetskraftsbarometern hittar du här.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL