Efter katastrofsiffrorna: Fortsatt brist på lärare i matte och NO

2013-12-09 09:37  
Foto: OECD

Det är fortfarande brist på lärare i matematik och NO visar årets Arbetskraftsbarometer från Statistiska Centralbyrån.

Särskilt svårt är det att hitta matte- och NO-lärare till grundskolan. Tillgången har dessutom försämrats de senaste åren samtidigt som behovet ökar, rapporterar SCB.

Även till tjänster på gymnasiet har skolorna svårt att hitta lärare i matte och NO.

Bristen gäller både erfarna och nyutbildade lärare.

KTH:s rektor Peter Gudmundsson hör till dem som uppmärksammat problemet. Siffror som KTH tagit fram med hjälp av SCB visar att antalet nyutbildade lärare i matte och NO nästan halverats på tio år.

Antalet nyutbildade inom matte har rasat mest och läsåret 2011/2012 utexaminerades endast 255 nya mattelärare jämfört med 612 tio år tidigare.

- Jag är mycket bekymrad över hur bristen på kompetenta och välutbildade lärare på sikt kommer att påverka Sveriges konkurrenskraft, som en kunskapsintensiv ekonomi, kommenterade Peter Gudmundson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Enligt den internationella PISA-studien, som presenterades förra veckan, har svenska 15-åringar försämrat sina kunskaper mest jämfört med samtliga andra länder i matematik och NO.

 

Hela den senaste Arbetskraftsbarometern hittar du här.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt