Edward Snowden prisas via direktlänk i riksdagen

2014-12-01 13:28  

Senare i eftermiddag delas Right Livelihood-priset ut till Edward Snowden i riksdagen. Den amerikanske NSA-avslöjaren närvarar direkt via videolänk från Moskva

Ole von Uexkull, chef för stiftelsen Right Livelihood Award Foundation, har vädjat till svenska regeringen om att låta Edward Snowden på ett säkert sätt ta emot stiftelsens hederspris på plats i dag i Stockholm.

Men det blir via videolänk som Snowden får följa ceremonin som startar kl 16 och sänds ut live från riksdagens andrakammarsal.

- Edward kommer att närvara via videolänk från Moskva. Nu hoppas vi bara på att tekniken fungerar som den ska, säger Theresa Wan Ng, pressansvarig på stiftelsen till Ny Teknik.

Hon uppger att man kommer nu att spara Snowdens diplom här i Stockholm, tills dess att han själv kan komma hit och hämta sitt pris.

Edward Snowden får priset för mod och skicklighet när det gäller att avslöja statlig övervakning vars omfattning saknar motstycke och bryter mot demokratiska principer och konstitutionella rättigheter.

Hederspriset delar han med The Guardians chefredaktör, den brittiske journalisten, Alan Rusbridger som emellertid är på plats i Stockholm i dag.

The Guardian var en av de stora globala tidningar som publicerade nyhetsartiklar baserade på de tusentals NSA-dokument som Snowden läckte 2013.

Rusbridger får även priset för andra stora internationella avslöjanden. Exempelvis det om att tidningen News of the World hackade sig in i och avlyssnade mobiler för att få material till artiklar.

Alan Rusbridger ledde också the Guardian när man i samarbete med Wikileaks-grundaren Julian Assange avslöjade nyheter utifrån läckta amerikanska UD-telegram, (innan samarbetet bröts).

Han har också med gott resultat lett tidningens arbete med att bli mer digital och erövra nya plattformar och marknader. Medan andra tidningar har infört betalväggar har Rusbridger dock insisterat på att The Guardian ska kunna läsas gratis på internet överallt.

Det har resulterat i att tidningen gått från att ha en niondeplats i Storbritannien till att näst störst av de engelskspråkiga tidningarna i världen, enligt Right Livelihood Award Foundation.

Alan Rusbridger frågades i morse ut av Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski på Utrikespolitiska institutet i Stockholm och fick då frågan vilka likheter och skillnader som finns mellan Assange och Snowden. Han har träffat dem båda.

- De har båda stora kunskaper när det gäller hacking och övervakning av folk. Det som skiljer är att Snowden är en källa medan Assange är en publicist.

På frågan om han själv tror sig vara avlyssnad, svarar Alan Rusbridger:

- Ja, jag skulle tro det, ja, troligtvis.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Edward Snowden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt