E-legitimationen hittar in i mobilen

2012-10-29 07:00  

Bara hälften av svenskarna använder e-legitimation i sina kontakter med myndigheter och banker. Men när allt fler banker skaffar mobilt id väntas användandet öka.

I slutet av året ska sex svenska banker lansera betalsystemet Swish. Där kan privatpersoner flytta pengar till and-ras konton i andra banker bara genom att ange den personens mobilnummer. Inför det har flera av de stora bankerna lanserat mobil e-legitimation.

I förra veckan anslöt sig Nordea, med 2,3 miljoner kunder i internetbanken. Swedbank och Skandiabanken var först ut, när de startade redan för ett år sedan. Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Länsförsäkringar är också med i Swish-samarbetet.

– Vi väntar oss samma utveckling som övriga banker har haft, där användandet av mobilt bank-id har ökat mycket snabbt, säger Andreas Thulin, informationssäkerhets- specialist på Nordea.

När det blir mer tillgängligt med mobil e-legitimation väntas fler använda det även i sina kontakter med myndigheter. Med elektronisk legitimering kan man förnya sina recept, deklarera och begära föräldrapenning. I många kommuner är e-legitimation ett krav för att få tillgång till skolinformation.

Men trots alla fördelar är det endast omkring hälften av svenskarna som använder e-legitimation, enligt den nya undersökningen ”Svenskarna och internet”. Där har 55 procent av alla svenskar över 12 år en e-legitimation. De sker en ökning, men den är långsam jämfört med hur andra tjänster på internet ökar.

Skatteverket är den myndighet där det sker flest legitimeringar elektroniskt. Där tycker man att användandet ligger på en rätt bra nivå.

– Men självklart vill vi att det ska gå mycket fortare, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare.

Inom några år kan mobilt id användas för att legitimera sig när man ringer till myndigheter, spår han, och då kunna få privat information över telefon.

Inte helt enkelt

Annika Lantz, journalist, har vittnat på Twitter om sina erfarenheter av e- legitimation: ”Varje gång jag försöker skaffa mig e-legitimation får jag känslan av att jag är med i ett skittråkigt avsnitt av dolda kameran.” ”Kan det vara så att e-legitimation är en digitaliserad version av Jehovas vittne. 144 000 kommer in. Dom andra inte.”

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt