E-boken doldis på bokmässan

2004-09-23 08:00  

- Vad exakt menar du med e-böcker? Reaktionerna från de ansvariga på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg visar tydligt att e-boken inte har någon framträdande roll på årets mässa, som öppnar idag.

För 20:e året anordnas denna stora bokmässa där förlag, försäljare, författare, lärare, bibliotekarier och privatpersoner möts.

Av de 739 utställarna är det bara två, Bibliotekstjänst och eLib, som tydligt skyltar med e-böcker. Med e-böcker menas vanliga böcker som överförts till digital form så att de kan läsas direkt från en dator, handdator eller en särskild e-boksläsare. Både Bibliotekstjänst och eLib producerar och distribuerar e-böcker och system för utlåning av böcker. Bibliotekstjänst riktar sig främst till bibliotek.

- Förra året var det bara vi två med denna inriktning på mässan, säger Py Sandell på eLib. Så vi var ganska ensamma med detta i utställningshallen

Brittiskt företag föreläser

Tack vare att mässan i år har ett brittiskt tema syns nu även ett annat företag inom samma bransch, Nielsen BookData. Det är ett av Storbritanniens ledande företag inom den digitala förlagsindustrin. Företaget sammanställer data och tillhandahåller information till förlag som är intresserade av olika typer av digital publicering. Under torsdagen föreläser företagets vd, Francis Bennett, om bland annat e-böcker.

- För några år sedan fanns en övertro på e-böckernas genomslag, säger han. Sedan visade det sig att intresset för e-böckerna inte var så stort och optimismen byttes mot en alltför stor pessimism. Nu har man börjat se positivt på situationen igen.

Fortfarande liten marknad

Från 3000 nedladdningar av e-böcker 2001 har antalet ökat med omkring 20 000 om året och i år räknar eLib med 70 - 80 000. Många bibliotek har satsat på utlåning av e-böcker och biblioteken står för den avsevärt största andelen av nedladdningarna. Trots uppgången är e-boksmarknaden fortfarande ganska liten. På bokförlagen är man intresserade av det nya formatet. Men många skyndar långsamt.

- Vi har en del e-böcker, men har valt att ta det lite försiktigt i början, säger Lovisa Boberg på Norstedts förlag. Vi vill gärna se att problem med rättigheter och kopieringsskydd har lösts ordentligt först.

De företag som tillhandahåller program för läsning av e-böcker är framförallt Microsoft, Adobe och Mobipocket. Samtliga har skydd mot kopiering.

- Men helt säker kan man ju aldrig vara, säger Py Sandell på eLib.

Internetbokhandlare har visat ett större intresse för e-böckerna. Men även bland dem tilldelas e-boken ganska liten uppmärksamhet i montrarna.

- På bokmässan vill man framförallt sälja böcker, vanliga böcker, säger Magnus Dimert, vd för nätbokhandeln AdLibris.

Användbart inom utbildning

Ungefär samma böcker är populära i e-boksformat som i vanligt format. Deckare och annan skönlitteratur går bra. Fast ännu finns bara omkring 500 svenska böcker i e-boksformat, vilket innebär att tio-i-topp-listorna kan ge en skev bild av vad folk helst vill läsa.

Francis Bennett på Nielsen BookData tror att vi kommer se den största ökningen av e-böcker inom utbildningsområdet. Med en e-bok kan man kombinera olika kapitel, radera sådant som man inte vill ha kvar och lyfta fram annat. Man kan även lägga in egna kommentarer och överföra ändringarna till någon annan som har samma e-bok.

- E-böckerna har definitivt en framtid, säger Francis Bennett. Jag är övertygad om att alla som är intresserade av att publicera böcker även måste titta på det digitala området.

Annika Varnäs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt