Dyrbart cad-program blir gratis på internet

2002-04-23 23:00  

NERLADDAS Ett kraftfullt tredimensionellt cad-program kan nu hämtas hem gratis via internet. Programmet används bland annat på tekniska högskolor i Sverige.

(Observera att det här är en artikel från 2002)

Pro Desktop är ett komplett cad-program i 3D som kan användas för konstruktion, design och presentationer av färdiga produkter. Programmet kan även framställa rörliga bilder där komplicerade funktioner kan åskådliggöras. Tidigare har programmet kostat omkring 10 000 kronor men har nu släppts i en gratisversion som kan hämtas hem via internet.

Gratisversionen innehåller i stort sett allt väsentligt som finns i den kommersiella versionen. Det viktigaste som fattas är stöd för programmeringsspråket Microsoft Visual Basic och möjligheten att framställa fotorealistiska bilder.

Pro Desktop har i flera år använts i cad-utbildning vid Tekniska högskolan i Stockholm. En av lärarna där säger till Ny Teknik att den nu tillgängliga gratisversionen borde vara mer än tillräcklig för mindre företag som jobbar med exempelvis maskinkonstruktioner. Programmet kan bland annat användas för att producera kompletta måttsatta detaljritningar.

Enligt programmets tillverkare PTC används Pro Desktop också av flygplanstillverkaren Airbus.

Till skillnad mot många andra 3D-program är datorkraven blygsamma. Det räcker med en pentiumprocessor på bara 166 MHz som körs med Windows 95 eller senare. Det gör att Pro Desktop även kan användas på en Macintosh som kör exempelvis emuleringsprogrammet Virtual PC.

När programmet laddas ner via internet följer även kompletta manualer med som textfiler. Det finns också flera sajter på internet som erbjuder material för självstudier i hur Pro Desktop kan användas.

Jämfört med många andra cad- eller 3D-program anses Pro Desktop vara lätt att lära sig.

KTH-läraren, som använder programmet i sin undervisning, säger exempelvis att inlärningen praktisk taget är "självgående".

Det finns även andra 3D cad-program som erbjuds gratis. Men då är ofta funktionaliteten starkt begränsad jämfört med de kommersiella versionerna.

Företaget bakom Pro Desktop hävdar att "det här är första gången någon programutvecklare erbjuder ett helt funktionellt program för 3D-design helt gratis".

 

Länkar:

Här kan Pro Desktop hämtas gratis:

www.ptc.com/products/desktop/

En användargrupp som presenterar info och studiematerial:

www.prodesktop.net

Mälardalens högskolas informationssida om Pro Desktop:

http://www.idp.mdh.se/personal/lbk/prodesktop/

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt