Dykare ger roboten order med teckenspråk

2015-11-24 15:05  
Italienska undervattensroboten Artu har utrustats med bildbehandlingsteknik för att kunna tolka dykares teckenspråk. Foto: Caddy

Med bildbehandlingsteknik ombord kan en undervattensrobot analysera kommandon som dykare ger med teckenspråk.

Vid komplicerade dykuppdrag där robotar behöver assistera dykarna brukar manövreringen av maskinerna göras med kabel och fjärrkontroll.

För att frigöra dykarna från sådana styranordningar har forskare inom EU-projektet Caddy, Cognitive Autonomous Diving buddy, utvecklat ett bildanalyssystem som tolkar bilder i 3D.

Vid Jacobs University i Bremen utgick professor Andreas Birk och hans grupp från undervattensroboten Artu, från italienska CNR. Artu försågs med stereokamera och databearbetningsutrustning som gjorde det möjligt att dels tolka tecken som dykare gjorde med händerna under vatten, och dels att svara på dessa teckenkommandon.

En stor utmaning för forskarna var de svåra siktförhållandena under vatten. Den utvecklade algoritmen måste vara robust, vilket betyder att den måste klara att även tolka delvis felaktiga indata. Samtidigt måste databearbetningen gå fort för att teckentolkningen ska kunna ske i realtid.

Man har utgått från robusta programvarukomponenter och tagit fram avancerade komponenter som kan tolka tecken utifrån hur dykaren signalerar kommandon med fingrar, händer och armar även i långa sekvenser. Det är även möjligt för dykaren att via teckenkommandon ge dykroboten i uppgift att upprätta en karta över ett bestämt område.

Fältförsök som gjorts har visat sig mycket framgångsrika anser Andreas Birk.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt